Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsåklagare vill ha närmare granskning

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 15.45

Statsåklagare Nils-Erik Schultz vid Riksenheten mot korruption ska nu granska flera av de fall som Ekot har rapporterat om under måndagen, som visat hur pengar från läkemedelsbolag använts av sjukvården till personalresor och rena nöjen.

Det handlar om pengar som egentligen skulle användas till läkemedelsprövningar, forskning och utbildning av personalen.

”En ren semesterresa”
– Om jag tittar på det program som jag har framför mig med en resa till Italien, så ser jag ju att det är mer eller mindre en ren semesterresa. Och då är man inte helt oberörd av vem som har betalat för resan, vem som har sett till att jag kan vara gratis i fem dagar i Italien. Det är intressant och jag skulle nog ta mig en närmare titt på samtliga dessa resor, säger statsåklagare Nils-Erik Schultz.

Det luktar muta, säger statsåklagare Nils-Erik Schultz. Nu ska han alltså granska flera av de fall Ekot har avslöjat idag.

Totalt betalar läkemedelsbolagen flera hundra miljoner per år till sjukvården för läkemedelsprövningar, där nya mediciner testas på patienter. När vården gjort testerna, finns det pengar kvar.

Det överskottet ska egentligen användas till forskning och utbildning. Men i vissa fall går pengarna istället till fester, personalresor och presenter till de anställda, visar vår granskning och det kan ibland bli mycket pengar över.

Vinst på 400 procent
Enligt ett av de dokument vi har hittat gjorde en vårdavdelning i Huddinge en vinst på nästan 400 procent för en läkemedelsprövning. Pengarna använde personalen till bland annat en italienresa, där de bodde över på ett kloster i Venedig några dar, medvetna om vilket läkemedelsbolag som indirekt bekostat resan.

Den och flera andra resor ska nu Nils Erik Schultz vid Riksenheten mot korruption granska.

– Jag blev förvånad för jag trodde nog att sådana här av läkemedelsbolag sponsrade resor för sjukvårdspersonal, att det hade stramats upp efter den uppmärksamhet som det har fått nu i media de senaste åren. Jag trodde inte att det förekom att ett enskilt läkemedelsbolag kunde sponsra en resa för samtlig personal på en avdelning, säger Nils-Erik Schultz.

Vill införa nya regler
Efter Sveriges Radios avslöjande har Läkemedelsindustriföreningen, Lif, sagt att de vill införa regler om hur pengar till läkemedelsprövningar får användas, och även Sveriges Kommuner och Landsting vill att reglerna skärps.

– Nu har ni ju visat de här exemplen och det är tydligt att så här kan vi inte ha det. Nu måste vi reglera det här också. Vi får skriva in det i forskningsavtalen, exakt vad pengarna får användas till. Det trodde jag var så uppenbart för alla, men det är tydligt att man måste skriva allting svart på vitt för att det ska fungera, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".