Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu inga lösta frågor på Bali

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 05.00

Nu går klimatförhandlingarna på Bali in på sin sista vecka. I morgon, onsdag, kommer ministrar från de flesta länder att finnas på plats. Helst skulle de kniviga frågorna i förhandlingstexten nu vara klara, men alla frågor är fortfarande öppna. Det säger Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson.

– Besvärligast kan det mycket väl bli i teknologifrågor, frågor som rör anpassning, avskogning.
– Kanske just för att de frågorna är stora och viktiga och har en stark bäring på den diskussion som förs om hur den här processen ska tas framåt efter 2012.

I utkastet till resolutionstext sägs att industriländerna bör minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent till 2020 från 1990 års nivå. Nu går ryktet att inte bara USA utan också Japan och Kanada är emot att man redan nu talar om utsläppsmål för industriländerna och att man i förhandlingarna skulle ha släppt kravet.
– Det finns väldigt många rykten här i förhandlingarna och jag tror att jag gör klokt i att avstå från att kommentera dem, säger Anders Turesson.

Krav även på utvecklingsländerna
EU:s utgångspunkt är att utsläppsmålen ska vara bindande för industriländerna på samma sätt som i det nuvarande Kyotoavtalet. I resolutionsförslaget sägs också att det ska vara mätbara mål för utvecklingsländerna .

Det betyder inte att de ska ha samma krav som industriländerna, men att de måste se till att hålla utsläppen nere. Utvecklingsländerna betonar att deras utsläpp per capita är så mycket lägre än västländernas, Kinas utsläpp är till exempel sex gånger mindre per person än USA:s.

Men när den demokratiske USA-senatorn John Kerry framträdde på Bali förkastade han begreppet utsläpp per person.
– Om utvecklingsländerna tror att de kan göra om samma sak som vi, tror de fel, sa Kerry.
– Det handlar inte om per capita, det är en global utsläppsfråga, ansåg Kerry.

Nu är det bråttom att få ihop alla länders motstridiga krav till en användbar förhandlingstext och därför sker nu diskussionerna i allt mindre grupper säger Anders Turesson.
– Det innebär att de håller på att bli allt mer konkreta, att man diskuterar texter.
– Man måste hålla ner deltagarna i diskussionerna för annars kommer man aldrig framåt.

Ingrid Gustavsson, Bali
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".