Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång inledd mot Perus expresident

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 00.03
Fujimori avvisar anklagelserna.

Perus förre president Alberto Fujimori ställdes på måndagen inför rätta i Lima för brott mot de mänskliga rättigheterna under hans presidentperiod 1990-2000. Fujimori avvisade alla anklagelser och talade om sig själv som Perus räddare.

Det var en energisk och uppbragt Alberto Fujimori som besvarade domarens anklagelser med ropet.

– Jag är oskyldig.

Så energisk var Fujimori att blodtrycket steg till den grad att rättegången fick avbrytas för att återupptas först på onsdag.

Krig mot Sendero Luminoso
I den här första av flera rättegångar, som kommer att hållas mot Fujimori, anklagas han för att vara ansvarig för de mord på 25 personer som en hemlig grupp inom armén, som gick under namnet Colina, utförde i början av 1990-talet

Domarens krav på 30 års fängelse och 200 miljoner kronor i ersättning till offrens anhöriga fick Fujimori att explodera.

Han hävdade att det var han som hade återinfört respekten för mänskliga rättigheter i Peru och att om det begicks överdrifter i kriget mot terrororganisationen Sendero Luminoso, så skedde det utan hans kännedom.

Under Fujimoris tio år vid makten drevs Sendero Luminoso tillbaka och dess främsta ledare greps. 

I kriget dödades närmare 60 000 människor, fler än under militärdiktaturerna i Chile och Argentina.

Kandidat i kommande val
När Fujimori år 2000, efter en rad korruptionsskandaler, flydde till  Japan så rasade hans populäritet. Nu när han är tillbaka i Peru och står inför rätta, har hans stjärna på nytt börjat stiga.

Enligt opinionsmätningar är Fujimori idag Perus näst mest uppskattade politiker, populärare än presidenten, Alan Garcia. Det är bara Limas borgmästare som får fler röster.

Orsaken till hans populäritet är just segern över Sendero Luminoso.

Fujimori kommer att försöka använda rättegångarna som en plattform, inte bara för att försvara den politik han förde när han satt vid makten utan också för att lansera sig själv som kandidat i kommande presidentval.

Och det är inte alls säkert att rättegången kommer att bli den slutgiltiga uppgörelse med det förgångna, som så många hoppats på. Den kan också bli början till något som liknar det förgångnas återkomst.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".