Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolinspektion ska kontrollera lärare

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 03.00
Jan Björklund.

Grundskolans nationella prov ska kontrollrättas av skolinspektörer. Det kommer regeringens utbildningsinspektionsutredning att föreslå senare på onsdagen. Syftet är att säkerställa att betyg i olika skolor blir mer likvärdiga.

Sanaz Moumeni som går i nian i Engelbrektsskolan i Stockholm tycker det är ett bra förslag.

– Man får ju rättvisare bedömning ju fler människor som kollar på en. 

Precis som alla andra niondeklassare kommer Sanaz Moumeni att skriva nationella prov i matte, svenska och engelska i vår. Utbildningsminister Jan Björklund vill införa nationella prov i fler ämnen och i fler årskurser.

Inom några år kommer det därför skrivas omkring en miljon nationella prov varje läsår.

Skolor kan bötfällas
Enligt dagens utredningsförslag ska ungefär tio procent av de proven kontrollrättas av skolinspektörer. Man ska också kontrollera att skolorna sätter rätt betyg i förhållande till de nationella provens resultat. Skolor som systematiskt sätter för generösa betyg kan få sanktioner i form av böter.

Detta för att elever ska bedömas på ett likvärdigt sätt, oavsett vilken skola de går i. Utbildningsminister Jan Björklund.

– Det är ju helt oacceptabelt att det förekommer en omfattande betygsinflation i svenskt skolväsende, att det sätts för höga betyg på många håll.

– Sannolikt beror det på flera saker, det kan bero på en ökad konkurrenssituation mellan olika skolor, kommunala och friskolor.  Det kan också bero på att läroplanen är luddig och det bidrar i sig till att betygen inte blir likvärdiga över landet.

– Nu kommer den statliga skolinspektionen, den nya som inrättas nästa år, att få som huvuduppgift att dubbelrätta en stor del av de nationella proven.

Oeniga lärare
Bland lärarna på Engelbrektsskolan i Stockholm går åsikterna isär om förslaget. Svenskläraren Karl Sundén, med 45 år i yrket, tror inte på kontrollrättningar av de nationella proven för att få rättvisare betyg.

– Det är ett ganska misslyckat förslag. Jag kan tänka mig någon form av prov där det kan var lämpligt.

– Men om man tar svenska med uppsatsskrivning så måste det finnas utrymme för en individuell bedömning hos den enskilde läraren.

– Man har eleverna i många år och det handlar om så många olika faktorer man ska bedöma när det gäller skrivning. Så en inspektör som kommer in och tittar på en enskild uppsats kan inte komma rätt, det tror inte jag.

– Jag tror att det är att underkänna lärarna, faktiskt.

Men Inger Andersson-Berezán som är lärare i engelska och tyska på samma skola ser fördelar med förslaget.

– Det kan vara bra att någon som inte känner eleven ifråga rättar provet, för att undvika att man är påverkad på något sätt av den bild man har av eleven.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".