Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aids-epidemi större hot än hunger i södra Afrika

Publicerat onsdag 29 januari 2003 kl 12.47
Över 15 miljoner människor i södra Afrika är drabbade av hungersnöd men den hotande svältkatastrofen har för ögonblicket avvärjts. I stället är det aids-epidemien som har nått en sådan omfattning att vi står inför en tragedi som vi inte tidigare skådat, enligt FN.
– Först har jag goda nyheter. Svälten är avvärjd, mycket tack vare generöst bistånd från givarländerna, säger James T Morris, FN:s generalsekreterares speciella sändebud för humanitär hjälp i södra Afrika. Men han fortsatte: Föjderna enorma – De dåliga, de frukansvärda nyheterna är att vi står inför något nytt, något vi aldrig mött förut. Följderna av aids-epidemien, följderna för människor, för samhällen, den är enorm. – Följderna för kvinnnor och barn är förödande. Visst ber vi för bra väder och för bra skördar, men det är hiv-epidemien som allvarlig hotar denna del av världen, säger James T Morris. Han var synbarligen mycket tagen av vad han sett av sin rundresa i flera av länderna i södra Afrika. Bönderna orkar inte Nedgången i jordbruksproduktionen beror inte bara på dåligt väder. Bönderna har dött eller är så försvagade att de inte orkar. Snart kommer alla sektorer i samhället känna av hiv-epidemien, säger James T Morris.
Marianne Kihlberg

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.