Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrlandslän vill bilda storregion

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 04.00

De fyra nordligaste länen vill gå ihop i en eller högst två regioner. De norrländska kommun- och landstingspolitikerna är överens om att redan till våren lämna en ansökan om att få bilda en eller två regioner till regeringen.

– Många tycker att vi norrlänningar är betongpelare, men å andra sidan, om vi ser möjligheter till utveckling och förbättring för medborgarna vill vi göra det. Det är därför som vi jobbar på det här och kanske inte för att bli först, utan för att det är en bra grej, säger Levi Bergström, socialdemokratiskt landstingsråd i Västerbotten.

För små
Det var för snart ett år sedan som ansvarskommittén föreslog att sex till nio regioner ska ersätta dagens drygt 20 län och landsting. Län och landsting som har blivit för små för att klara av sjukvård, samordningen av kommunikationer och arbetsmarknad, slog ansvarskommittén fast.

Regeringens samordningsman Jan-Åke Björklund åker nu runt i landet för att höra sig för hos politikerna i landsting och kommuner om deras intresse av att bilda större regioner. I slutet av maj nästa år ska han presentera resultatet av det arbetet för regeringen.

Men norrlänningarna har alltså mer bråttom än så.

Redan nästa vecka i Umeå samlas 36 politiker från Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten för att börja fila på en ansökan om att få bilda en eller två regioner.

Majoritet vill ha en region
Bland annat är Östersunds och Sundsvalls kommuner tveksamma till att ingå i ett Stornorrland, medan en majoritet av de norrländska politikerna anser att en splittring i två regioner ger ett för klent befolkningsunderlag för att bli riktigt effektivt.

– Är vi då bara en halv miljon, som vi skulle bli om vi hade två regioner, då ligger vi faktiskt i lä, säger Levi Bergström igen.

Målet är att norrlänningarna redan i valet 2010 ska kunna välja politiska representanter till ett eller två regionparlament i stället för till fyra landsting.

Men det är inte bara bland politiker i Norrland som trycket på att få bilda regioner är stort.

Diskussion om sydlig region
I början av nästa år ska politiker i Skåne, Blekinge och Kronoberg mötas för att diskutera bildandet av en region Sydsverige.

Men om planerna på att bilda större regioner blir av, hänger ytterst på regeringen. Kommunminister Mats Odell vill avvakta tills dess samordningsmannen Jan-Åke Björklund har slutfört sitt arbete.

– Han ska redovisa detta i maj månad, så därefter kommer vårt ställningstagande att komma.

Hur fort vill du att det ska gå?

– Jag vill inte uttala mig om det. Det är en process som vi ska bli eniga om i regeringen också, säger Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".