Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget åtal mot tjänsteman i Vetlanda

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 15.37
Många Vetlandabor upprördes av fallet Louise.

Den förre chefen för familjeenheten vid socialtjänsten i Vetlanda kommun kommer inte att åtalas för tjänstefel i samband med hur det uppmärksammade fallet Louise sköttes. Åklagaren beslutade på torsdagen att lägga ner förundersökningen.

Visserligen fanns det stora brister i socialtjänstens insatser för Louise, men de är inte så allvarliga att de är straffbara, enligt vice chefsåklagare Stefan Edwardson.

– Det har faktiskt gjorts en hel del vid utredningstillfällen, men uppenbarligen, med facit i hand, inte tillräckligt mycket, säger han.

Förstod inte hur det stod till
För att det skulle vara straffbart, säger Stefan Edwardson, skulle det ha krävts att socialtjänsten förstått hur illa det var för Louise och ändå inte gjort någonting.

Men dels har de gjort vissa insatser även om de inte var tillräckliga, dels förstod de inte hur illa det faktiskt var.

Louise bodde tillsammans med sin kriminella och missbrukande pappa under miserabla förhållanden.

Berättade inte om övergereppen
Dessutom utsatte han henne för sexuella övergrepp. Men det berättade hon inte förrän efter lång tid.

– En sak som har komplicerat de bedömningar som har gjorts är att flickan själv, trots att man har haft flera enskilda samtal med henne, inte har berättat missförhållandena med fadern, säger Stefan Edwardson.

Men Louises juridiska ombud advokat Anton Strand håller inte med.

”De visste inte att läget var akut”
Även om inte socialtjänsten kände till de sexuella övergreppen så visste de att läget för Louise var akut.

– Socialtjänsten har känt till att hon har bott i minusgrader i ett tältläger med tillhörande granristäckt bil mitt i natten. Det har de vetat om för att polismyndigheten har berättat det för dem. Så det fanns tydliga indikationer på att hon har farit illa utan att hon har berättat om den brottslighet som hon dessutom har utsatts för från sin pappa, säger han.

Anton Strand kommer nu att diskutera åklagarens beslut med Louise, som idag lever under trygga och stabila förhållanden.

Begäran om överprövning
De kommer troligen att begära en överprövning av beslutet att lägga ner förundersökningen.

För att göra så lite trots så många indikationer på att ett barn far illa måste vara straffbart, tycker Anton Strand.

– Trots dessa många och tydliga påtryckningar har den här tjänstemannen valt att inte agera över huvud taget eller agera otillräckligt. Detta har pågått under så lång tid så om detta inte skulle kunna konstituera ett tjänstefel så är det svårt att föreställa sig när ett tjänstefel skulle kunna vara aktuellt på grund av passivitet, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".