Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på folkomröstningar om EU-fördrag

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 16.16
Krav på folkomröstning om fördraget framförs på olika sätt. Foto:Stefan Winiger/SR.

På torsdagen skrev EU:s regeringschefer under unionens nya fördrag vid en ceremoni i Lissabon. EU ska fås att fungera smidigare är det tänkt. Men beslutsprocessen är inte klar än, och runt om i medlemsländerna finns det flera krav på folkomröstningar.

Det var som vanligt en glittrande ceremoni, följd av en festlig lunch för regeringscheferna. Nu har statsministrarna och premiärministrarna satt sina namn under ett nytt avtal som ska reglera förhållandet mellan EU och medlemsstaterna.

Meningen är att beslutsgången ska bli enklare. Politikerna tycker att det är omständligt när alla måste yttra sig och alla måste vara överens i varje enskild fråga. Så på det rättsliga området ska beslut kunna tas med majoritet i stället.

EU får en president
EU ska få en president som leder församlingen av stats- och regeringschefer, det som kallas för det Europeiska rådet, i dag leds det av regeringschefen i ordförandelandet.

I sak är det i stora delar samma förslag som i den så kallade konstitutionen, men utan gemensam hymn och flagga, som många tyckte skulle ge en för statslik framtoning.

Men beslutet är inte färdigt ännu. Nu ska fördraget också godkännas i varje enskilt medlemsland. Det var ju där det sprack förra gången, när folket i Frankrike och Nederländerna sa nej till den så kallade konstitutionen.

Kampanjer för folkomröstningar
I de flesta länder är det tänkt att det är parlamentet som ska fatta beslutet, men i flera länder pågår redan nu kampanjer för att få till en folkomröstning.

Ett av de länder där de mest högljudda kraven på folkomröstning förts fram är Storbritannien.

Tiotusentals britter har skrivit på kravet för folkomröstning. En av den är Paul Stevenson från kampanjen ”I want a referendum”.

Britter protesterar
Paul Stevenson säger att folk ogillar att det skulle bli domarna i EG-domstolen som skulle avgöra om utlänningar som begått brott kan utvisas, och han hänvisar till ett färskt fall där EU förbjöd Storbritannien att utvisa en dömd person.

Det brittiska näringslivet befarar att EU ska tvinga på Storbritannien en massa regler på arbetsmarknaden, och de tycker överhuvudtaget att beslut ska tas i London och inte i Bryssel, säger Paul Stevenson.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".