Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya säkerhetskrav pressar kärnkraftverk

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 05.40
Nya fingeravtrycksläsare sätts in på Ringhals kärnkraftverk.

Kärnkraftverken i Sverige måste förbättra säkerheten så att inte obehöriga kan ta sig in, och höga böter hotar om inte kraven från Statens kärnkraftsinspektion är uppfyllda senast vid årsskiftet. Ringhals kärnkraftverk hotas av straffavgift på en halv miljon kronor om inte vissa villkor är uppfyllda senast idag, fredag.

Men är den nya fingeravtrycks-läsaren klar säger Gösta Larsen, kommunikationschef vid Ringhals.

– Vi trodde väl inte att vi skulle hinna införa ett tekniskt system för att kunna kontrollera identitet, men det har visat sig att projektet har jobbat bra och fått fram ett så kallat biometriskt system.

Höjda säkerhetskrav
Allt sedan terroristdåden i USA 2001 har hotbilden som Sverige rättar sig efter starkt förändrats. För våra kärnkraftverk har det medfört rejält höjda säkerhetskrav för att hindra att obehöriga ska ta sig in i lokalerna.

SKI, Statens kärnkraftsinspektion, har visat sig vara beredd att ta i rejält med hårdhandskarna för att upprätthålla kraven. För två månader sen hotade SKI för första gången hittills med böter mot Ringhals, när man tyckte att deras passerkort med kod in till kontrollrummen inte var säkert nog.

Klara till årsskiftet
Säkerhetskraven som alla landets kärnkraftverk ska uppfylla nu till årsskiftet är många. De föreskrifter som SKI lade fram för två år sen handlar om att se till att inte otillåtna objekt varken förs in i eller lämnar ett kärnkraftverk. Något som ofta kräver att man bygger om och skaffar nya övervakningssystem.

Med ett tjugotal dagar kvar till nyårsdagen är det ytterst tveksamt om alla kommer att hinna klart sina projekt. Stig Isaksson är inspektör vid SKI.

– Det är ju omfattande projekt på samtliga kärnkraftverk och andra kärntekniska anläggningar och det är komplexa system som ska på plats, så det går i olika takt.

– Vi har inga tveksamheter om ambitionerna att bli klara, sedan vet vi inte om alla hinner till den tidpunkt som är satt.

Hur säkerheten påverkas av att alla föreskrifter inte hinner uppfyllas är svårt att svara på, men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några uttalade hot mot svenska kärnkraftverk säger Stig Isaksson.

– Det finns inga idag konkreta hot mot kärntekniska anläggningar i Sverige eller i vår närmaste omvärld närhet vad vi känner till.

Ställer vi för hårda krav på kärnkraftverken?

– Nej, för då hade vi inte beslutat om dem, det är rimliga krav i dagens situation har vi bedömt, säger Stig Isaksson, inspektör vid SKI.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".