Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare lån till bunden ränta än rörlig

Publicerat torsdag 30 januari 2003 kl 07.59
Det är just nu billigare att låna till bunden ränta än till rörlig ränta på flera banker och bolåneinstitut. Många låntagare reagerar snabbt på information idag, och har agerat därefter, säger man på bolånesintituten.
Det är just nu billigare att låna till bunden ränta än till rörlig ränta. Många låntagare reagerar snabbt på information idag, och har agerat därefter, säger man på bolånesintituten. – Vi har noterat på Spintab att de nya kunder som tar nya lån idag, man kanske köper en villa och lånar till det köpet, tenderar att välja bundna räntor i större utsträckning. Vi har ett stort antal kunder som tidigare valt en tremånaders kredit, där har vi inte noterat att de kunderna i allt större utsträckning börjat binda sina lån. Men om man tänker på nyutlåningen som sker där har vi sett en förändring, säger Camilla Sahibzada marknadschef hos Spintab. Den rörliga räntan ligger kring 5,4 procent idag, men man kan låna till bunden ränta i ett eller två eller tre år eller till och med fyra år, och ändå få en lägre räntekostnad. Det är egentligen bara den klassiska bundna femåriga räntan som är dyrare. – Det vanliga i dagens läge är att många kunder går från rörligt och lägger upp sina lån på tre löptider, 35 procent på två år, 35 procent på tre år och 30 procent rörligt säger Staffan Olsson är VD för SEB Bolån. Kunderna har uppfattat signalerna från marknaden? – Absolut, då har man ändå frihetsgraden, om de rörliga räntorna skulle gå ner ytterligare kan man vara med på den nedgången. Frågan är vad som sker med boräntorna på sikt? Vad ska man välja? – Jag vågar faktiskt inte ge någon allmän rekomendation. Däremot befinner sig de bundna räntorna på en mycket låg nivå. Det bör man som kund reflektera över och se över hur man har sina lån spridda, säger Camilla Sahibzada. Två saker styr bolåneräntorna: den rörliga påverkas av Riksbankens räntepolitik. Den fasta av priset på obligationer. – Den oro som finns runtom i världen, framför allt i Irak, gör att obligationsräntorna som styr de fast räntorna har pressats ned. Folk placerar i obligationer och därmed går räntorna går ned. Det är också en delförklaring till att det är lägre med bunden ränta? – Ja framför allt på de längre löptiderna på de bundna bolånen.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".