Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket tog tillbaka uppehållstillstånd

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 11.33
Tog tillbaka beslut.

Om en myndighet felaktigt meddelar ett beslut som gynnar en enskild person, ska det beslutet ändå gälla? På torsdagen berättade Ekot om en afghansk man som fick ett permanent uppehållstillstånd för ett och ett halvt år sen, men som nu hotas av avvisning sedan Migrationsverket sagt att man skrev fel i uppehållstillståndet.

Och det finns flera liknande fall. Advokat Hans Bredberg har vänt sig till regeringsrätten för att få en prejudicerande dom om Migrationsverket kan ändra redan fattade beslut om uppehållstillstånd.

– Jag vill att det här ska prövas hur långt en myndighet får gå och hur långt deras ansvar får gå. Om man har gjort ett felaktigt beslut, ska den enskilde vara rädd för att det kommer ett nytt beslut?, säger advokat Hans Bredberg.

Hans Bredberg är juridiskt ombud i ett fall som han nu vill att regeringsrätten ska pröva.

Tog tillbaka beslutet
– Han hade fått beslutet, blivit folkbokförd och flera månader efter så kallade Migrationsverket upp honom och berättade att de hade tyvärr gjort fel och tog tillbaka hans beslut.

Historien påminner mycket om Serajdin Rajabis. I Ekot i går, torsdag, hörde vi att han nu hotas av att skickas tillbaka till Afghanistan, trots att han för ett och ett halvt år sedan fick ett permanent uppehållstillstånd, underskrivet och stämplat av Migrationsverket.

– De sa att det var ett misstag, ett fel, förlåt oss. Jag sa att det går inte, ni spelar med mitt liv och jag kan inte leva där, berättar Serajdin Rajabi.

”Kan drabba enskilda personer”
– I det fallet hade man fått ett uppehållstillstånd, permanent bevis på det och det visade sig vara felaktigt. Jag skulle förorda att man håller sig till den formella linjen, vilket då tyvärr kan drabba enskilda personer, säger Eugén Palmér, chef för asylprövning på Migrationsverket.

Seradin Rajabis fall ska tas upp av migrationsdomstolen. Hans Bredberg driver sitt snarlika ärende i regeringsrätten för att få fastslaget att Migrationsverket i ett sådant här fall har strikt ansvar för sitt agerande.

– Om de gör ett fel, måste de stå för det och framför allt går det inte att ändra långt efteråt, för då får vi ett samhälle som blir väldigt rättsosäkert, säger Hans Bredberg.

Rättar sig efter beslut
Eugén Palmér menar att den här frågan aldrig har varit ställd på sin spets på Migrationsverket. Men om regeringsrätten går på Hans Bredbergs linje kommer verket rätta sig efter det.

– Säger regeringsrätten att den som har fått ett uppehållstillstånd till hands, ska ha det, då följer vi självklart det. Jag tror inte att det är så enkelt, säger Eugén Palmér på Migrationsverket.

Jens Möller, Göteborg 
jens.moller@sr.se
Ett samarbete med SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".