Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandmän varslar om släckningsblockad

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 12.06
Varsel om släckblockad.

Brandmännens riksförbund har lagt ett konfliktvarsel med en blockad mot att släcka bränder i ett antal kommunala fastigheter. Varslet träder i kraft den 28 december och är riktat mot Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Kravet är att få teckna ett avtal för heltidsanställda brandmän, säger förbundets ordförande Kenneth Karlsson.

– Bakgrunden är att vi vill kunna företräda våra medlemmar ute på arbetsplatser. Det är en orimlig situation när vi kanske har hundra procent av alla medlemmar på en station och vi inte får företräda dem, ens med skyddsombud, i fackliga förhandlingar.

– Vi har nu under senaste månaden förhandlat med ett stort antal kommuner, 17 stycken plus Sveriges Kommuner och Landsting. Kommunerna är intresserade och vill teckna kollektivavtal med oss, men SKL säger nej, säger han.

Tänker ni försöka öka splittringen på arbetsgivarsidan?

– Vi har sagt att den kommun som tecknar ett kollektivavtal med oss undantas ju naturligtvis från konflikt.

Plikten att rädda liv kvarstår
Trots varslet om blockad kvarstår uppgiften och plikten att rädda liv i samband med brand.

Men själva brandsläckningen kommer att bli begränsad till att enbart hindra att en brand sprider sig till en byggnad intill.

Det nu lagda varslet sägs vara steg ett där det finns en lista med utpekade byggnader som riskerar att få brinna ner till grunden.

Gäller arbetsgivaren byggnad
Ett exempel gäller Sveriges Kommuner och Landstings byggnad i Stockholm.

I varsel ingår också en annan åtgärd.

– På en brandplats ligger det ofta massor med slangar utlagda på marken. De kopplar vi loss och låter ligga kvar och sedan åker vi hem. Då gäller det för arbetsgivaren att se till så att förråden fylls på hela tiden för att säkerställa för tredje man, säger Kenneth Karlsson.

Blockaden kan utvidgas
Efterhand kan blockaden komma att utvidgas så länge arbetsgivarsidan säger nej till ett avtal.

– För dagen ligger det inte i deras intresse att teckna kollektivavtal med oss utan svaret de har är att det inte är aktuellt, säger Kenneth Karlsson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".