Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Daglig pengahantering inte säker nog

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 12.02

Staten saknar beredskap för att klara av allvarliga tekniska störningar i  betalningssystemet. Vanliga människor riskerar att drabbas hårt vid ett avbrott, säger Eva Lindström vid Riksrevisionen.

– Det centrala betalningssystemet har ju en oerhört hög omsättning, 1 290 miljarder per dag går genom det systemet.

– För vanliga människor handlar det om allt från att kunna hämta ut pengar, betala räkningar, kunna göra inköp, att få sin lön, få sina bidrag om man är sjuk och så vidare. Så det här har ju en väldigt stor betydelse.

Allvarligt med stora brister
Det centrala betalningssystemet består av tekniska och administrativa system som gör det möjligt att betala för saker i samhället. Riksrevisionen har nu tittat på vad regeringen och myndigheter har gjort för att förebygga och hantera tekniska kriser inom det här systemet.

Stora brister finns, enligt Riksrevisionen. Och det är allvarligt, säger Eva Lindström, speciellt som samhällsekonomin i dag är helt beroende av att det centrala betalningssystemet fungerar.

– Vi ser att det finns brister i det här systemet, vi ser att regeringen inte skaffat sig tillräckligt beslutsunderlag. Man har inte pekat ut vilken myndighet som är ansvarig och man har inte varit tydlig med på vilken nivå säkerhetsarbetet ska ligga.

– Vad gäller de olika myndigheterna så har de inte genomfört de analyser som krävs. De har inte heller varit ute och inspekterat på plats att tillräckliga säkerhetsåtgärder finns på banker och företag. Så att det finns en rad brister i systemet som måste åtgärdas.

Är du förvånad över att det är så illa som det är?

– Jag skulle inte säga att jag är förvånad, men jag tycker att det är viktigt att man tar ett sådant helt centralt system på största allvar och gör vad man kan för att förebygga att den här typen här kriser kan ske, men också att man har en hög beredskap att hantera om det skulle ske, säger riksrevisor Eva Lindström.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".