Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Körskoleelever ska utbildas om risker med alkohol och fortkörning

Publicerat lördag 15 december 2007 kl 09.00

I framtiden ska körskoleelever utbildas bättre om vilka risker det finns med att köra med alkohol eller andra droger i kroppen, med att köra fort eller andra beteenden som orsakar olyckor i trafiken.

Regeringen har gett Vägverket i uppdrag att bygga ut körkortsutbildningen, säger infrastrukturministerns Åsa Torstensson som tycker att det är särskilt viktigt att körskolorna utbildar männen.

– Vi måste se att det är män som kör berusade, det är män som kör för fort och det är också män som har en mindre benägenhet att använda bilbälte. Därför går vi nu vidare med att vidga riskutbildningen i körkortsutbildningen. Det vore bra om vi fick ett mycket tydligare kvinnligt beteende i trafiken, då skulle många dödsolyckor undvikas.

Men om den här utbildningen ska leda till att män kör mer som kvinnor, vad krävs då av utbildningen?

– Riskutbildningen innebär att vi vidgar det i förhållande. I dag tror man ju att risk innebär att det eventuellt kan vara halka, det är det som inkluderas i riskutbildningen i dag. Det nya är att här fångar man upp attityder, konfronterar naturligtvis körkortsaspiranterna med just sitt eget beteende, sin egen kunskap om alkohol och droger och sömn som påverkar den dagliga körningen som man själv är ansvarig för.

Det här att du pekar ut just unga män som orsak till de flesta olyckor, vad hoppas du att det ska leda till?

– Att vi får en allmän debatt och diskussion och en medvetenhet hos män att själva vara goda förebilder, men också att det blir tydligare i körkortsutbildningen. Det är viktigt att också våra lärare inom körskolevärlden mycket tydligt tar sig an attityder och diskuterar det med sina elever, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Åsa Torstensson var gäst i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".