Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsläppsrätter föreslås innefatta mer

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 15.50

Handeln med utsläppsrätter borde i framtiden omfatta såväl vanliga svenska hushåll och transporter som den icke energiintensiva industrin. Det skulle vara effektivare för att minska de totala koldioxidutsläppen än höjda koldioxidskatter.

Det tror Björn Carlén, sekreterare i Finansdepartementets expertgrupp för miljöstudier som menar att Sverige skulle spara tio till tretton miljarder kronor per år.

– Den stora vinsten är resurser frigörs. Resurser vi kan använda, dels till att satsa på teknisk utveckling, men också till att finansiera ytterligare globala utsläppsminskningar.

Om man höjer koldioxidskatten ännu mer i Sverige, borde inte utsläppen minska mer med ett sådant system?

– Utsläppen minskar något ytterligare då i Sverige. Men det är dyrare att minska utsläppen i svensk övrig sektor eller hushåll och icke energiintensiv industri än vad det är i många anda länder.

Om målet är att minska utsläppen med en viss mängd så är det effektivare att låta hushåll, transporter och icke energiintensiv industri handla med utsläppsrätter samtidigt som koldioxidskatten behålls på samma nivå som i dag. Genom ökad svensk handel med utsläppsrätter, skulle mängden utsläppsrätter minska i andra länder och då skulle de tvingas släppa ut mindre koldioxid, enligt Björn Carlén.

Kostnaden för den här minskningen skulle totalt motsvara en koldioxidskatt i Sverige på upp till en krona och tjugo öre per kilo koldioxid.

Skrota befintliga utsläppsrätter
Om man i stället bara använder höjd koldioxidskatt för att nå samma utsläppsminskning, något svenska myndigheter förespråkar i dag, skulle den behöva höjas till två kronor och tjugo öre. Mellanskillnaden innebär en vinst på tio till tretton miljarder kronor för samhället.

Det mest effektiva Sverige skulle kunna göra för att minska de totala koldioxidutsläppen vore att dessutom skrota alla de utsläppsrätter vi nu får och i stället köpa nya. Det skulle minska mängden koldioxidutsläpp i världen rejält, samtidigt som Sverige fortfarande skulle gå plus ekonomiskt.

– Något av en symbolpolitik, men den har en verkan, globalt sett, för den minskar de globala utsläppen ytterligare, säger Björn Carlén.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".