Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Multiresistent tbc har fördubblats i år

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 16.54

Den multiresistenta formen av tuberkulos som står emot de flesta sorters behandling har fördubblats i år jämfört med tidigare och nu manar Smittskyddsinstitutet till ökad vaksamhet så att smittan inte sprids vidare.

– Jag tycker att det är viktigt att ta till sig informationen att vi har multiresistent tuberkulos i Sverige. Behandlande läkare bör vara medvetna om tuberkulosdiagnosen och att känna igen de typiska symptomen på en lungtuberkulos, långvarig hosta, ibland med blod i, viktnedgång, nattsvettningar, säger Karin Tegmark Wisell, specialistläkare vid institutet,

Patienter har isolerats
På Karolinska universitetssjukhuset har omkring hälften av de nya fallen diagnosticerats med multiresistent diagnos. En patient har utvecklat den extremt motståndskraftiga formen av tbc, där mycket få läkemedel står till buds. Där tar behandlingen flera år, utan att man egentligen vet om det går att bota.

Samtliga patienter har isolerats i rum med slussar och med negativt lufttryck för att hindra spridning.

– Om man isolerar en patient, så undviker man att bakterierna kommer ut i en miljö där det vistas andra människor. Isoleringsrummen ska också ha ett negativt lufttryck på så sätt att luften sugs ut ur rummet, filtreras och exponeras inte för någon i omgivningen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hur farlig är den här sjukdomen?

– Tuberkulos är en sjukdom som man bör ha all respekt för. Obehandlad tuberkulos leder till ökad sjuklighet. I de fall som man har en fullt känslig tuberkulosbakterie och man har en tidigare frisk individ, så finns det mycket goda förutsättningar för att man ska kunna behandla tuberkulosen och bli fullt frisk.

Liten risk
Chefsmikrobiologen Sven Hoffner vid Smittskyddsinstitutet säger att risken för friska personer att smittas är liten, men den finns.

– Risken är väldigt liten, men inte noll. Tidigare ansåg man att det krävdes en nära samvaro under långa perioder, men nu har vi sett undantag, smittspridning kan se även vid tillfälliga kontakter. Men risken är normalt liten att smittas ute i samhället, säger chefsmikrobiolog Sven Hoffner vid Smittskyddsinstitutet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".