Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenbrist växande problem i Kina

Publicerat söndag 16 december 2007 kl 02.00
Torka i Zhanggang i sydöstra Kina tidigare i höst.

I Kina varnar myndigheter nu för allvarlig torka på grund av ekonomiskt tillväxt och klimatförändringar. Enligt rapporten kommer Kina att använda hela sin vattenkapacitet år 2030, men redan i år varnas för missväxt.

Det är ett mycket dystert scenario som den senaste rapporten från den statliga nyhetsbyrån målar upp. Där nämns forskningsrön som säger att Kina om drygt 20 år kommer att utnyttja allt vatten som finns i landet och alltså kommer att springa in i ett tillväxthinder, även om man använder vattenbesparande teknik.

Kinesiska siffror är ofta osäkra och kan vara manipulerade både uppåt och neråt, och redan nu är stora delar av Kinas tillgängliga vattenresurser så förorenade att de inte går att använda.

Gamla politiken katastrofal
Det senaste året har de högsta kinesiska ledarna oftare och oftare talat om miljön och klimatförändringarna.President Hu Jintao talar nu inte bara om ”det harmoniska samhället” utan också om ”harmoni med naturen”.

Det klingar helt annorlunda än vad landsfadern Mao Zedong en gång predikade i den kinesiska industrialiseringens barndom. Ett av hans berömda citat handlar om att ta kontroll över naturen, låta bergen ge vika och behärska flodernas lopp. En politik som nu visar katastrofala resultat.

Kinas snabba industriella utveckling i kombination med bland annat underutvecklad bevattningsteknik i jordbruket gör att vattensituationen i Kina länge varit dålig.

Vatten hämtas längre ifrån
I många år nu har man borrat djupare och djupare efter vatten, och grundvattenreserverna under stora städer som Shanghai och Peking börjar ta slut eftersom de aldrig hinner fyllas på. För att lösa storstädernas problem tas nu vatten från dammar längre och längre bort.

Det är bönderna som märker vattenbristen först. Stora delar av norra och västra Kina är sedan länge torkdrabbat och inför nästa år varnas för missväxt på grund av torka i söder. Brist på spannmål leder till ökade matpriser och inflation. Matpriserna har redan blivit en politiskt laddad fråga i Kina, där en hundralapp mer eller mindre i månaden betyder mycket för stora delar av befolkningen.

Hanna Sahlberg, Peking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".