Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionsfond miljardsatsar på miljöteknik

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 06.00

Sveriges export av miljöteknik har svårt att ta fart. Skälet är brist på riskvilligt kapital och konkurrenskraftiga företag som kan hävda sig internationellt. Men nu satsar en av de svenska pensionsfonderna tre miljarder kronor i miljöteknik.

Det kommer att ge god avkastning för fondens sparare, säger Richard Gröttheim, vice vd för sjunde AP-fonden.

– Vi tror att de risker som har funnits under en längre tid, framförallt politiska är på väg att gå åt ett håll. Vi ser det framförallt i det australiska valet där premiärministern åkte ut på grund av att han inte skrev på Kyotoavtalet. När de här riskerna blir kontrollerbara, så tror vi att det kommer att finnas bra avkastningsmöjligheter till sjunde AP-fondens sparare.

Sjunde AP-fonden satsar en och en halv miljard kronor i svensk miljöteknik och lika mycket globalt, sammanlagt tre miljarder kronor. Svenska investerare har missbedömt marknaden när de tvekar att satsa pengar på miljöteknik, säger sjunde AP-fondens ledning.

Miljöteknik behöver mer kapital
Miljöskadlig energi kommer att bli dyrare, bland annat genom högre skatter medan priset på miljövänlig energi kommer att sjunka och det blir allt säkrare att investera i miljöteknik.

– De företag som är inne och framställer ny teknik, energikällor där man får mindre effekt på miljön kommer att tjäna mycket pengar och därmed gå upp i värde.

De svenska miljöteknikföretagen ropar efter riskvilligt kapital. Men investerarna har tvekat, de har velat ha större säkerhet. Sjunde AP-fondens miljardsatsning fördubblar marknadens kapital och Richard Gröttheim tror att det kommer att öka farten på den svenska marknaden för miljöteknik.

– I Sverige är vi duktiga på forskning när det gäller miljöteknik, men sämre på att kommersialisera det och det är därför vi tror att går vi in och skapar en mer dynamisk miljö här så kommer kommersialiseringsprocessen att bli bättre, säger Richard Gröttheim.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".