Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Illegal invandring het valfråga i USA

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 06.00

Hur den illegala invandringen till USA ska hanteras har blivit en av de allra viktigaste valfrågorna inför primärvalssäsongen, som börjar strax efter nyår. Men trots att kandidaterna, både bland demokrater och republikaner, lovar krafttag kommer det sannolikt att dröja många år innan politiska beslut fattas i frågan.

Vi är på ett valmöte med den republikanske presidentkandidaten John McCain i New Hampshire. Mannen i publiken säger att han inte har några problem med vänliga mexikaner som kommer hit, men, säger han sedan, du vet vilka jag oroar mig för.

McCain tvekar en kort stund och säger sedan att frågan om den illegala invandringen är den mest känsloladdade han nånsin stött på under sin långa politiska karriär.

Upprörda väljare
– De får ju sjukvård och sånt gratis, medan jag måste betala, och det irriterar mig otroligt mycket, säger en man som vill vara anonym och ger samtidigt röst åt många upprörda väljare.

Tolv miljoner illegala invandrare beräknas finnas i USA och antalet ökar med omkring en halv miljon varje år. I våras föreslog en grupp demokratiska och republikanska senatorer, bland dem just John McCain, en omfattande invandringsreform, som på sikt skulle leda till att en stor grupp illegala invandrare skulle kunna bli USA-medborgare.

Men efter hård politisk strid föll förslaget och det olösta läget gör nu att frågan blivit en av de viktigaste i primärvalskampanjerna.

”Vill att vi säkrar gränserna”
- Jag inser nu att folk vill att vi säkrar våra gränser först, sedan kan vi ta itu med de andra problemen i frågan, säger senator John McCain i sin kampanjbuss efter mötet.

Just ”secure the borders”, säkra gränserna mot fortsatt illegal invandring, har blivit ett mantra bland flera av presidentkandidaterna.

- De illegala invandrarna spelar en stor roll, utan dem skulle vissa delar av arbetsmarknaden helt enkelt kollapsa säger Mushaffar Chisti, chef för immigrationsinstitutet på New York University.

Men han tror att det kommer att dröja ända fram till 2010, när en ny president suttit ett tag, innan ett nytt förslag om en genomgripande invandringsreform kan komma.

Frågan utnyttjas i valtider
Mushaffar Chisti tror också att invandringsfrågan är extra uppmärksammad just nu eftersom det är val och många kandidater helt enkelt utnyttjar laddningen i frågan för att mobilisera väljare.

- För det syftet kan frågan om den illegala invandringen vara väldigt effektiv, säger Mushaffar Chisti.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".