Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro hos tamilska minoriteten i Sri Lanka

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 06.00

I Sri Lanka anklagas både regeringen och gerillagruppen Tamilska Tigrarna för allt grövre övergrepp. Regeringen säger nej till permanent FN-övervakning av människorättsläget. Detta samtidigt som det kommer rapporter om att regeringsstyrkor ligger bakom att fler än 1 000 människor bara i år har dödats eller försvunnit i jakten på tamilska separatister.

Tamiler i regeringskontrollerade områden lever nu i ständig fruktan.

Ceremonin pågår vid ett hinduiskt tempel i Sri Lanka och hundratals medlemmar av minoritetsfolket tamiler samlas.

– Jag tänker mig för många gånger innan jag går till templet, säger den unge studenten som inte vågar säga sitt namn. Han är rädd att gripas av säkerhetsstyrkorna.

”Spelar bara roll att jag är tamil”
– Även om jag har ID-kort och alla papper i ordning spelar det ingen roll, det enda som spelar någon roll är att jag är tamil.

– Mina föräldrar vädjar ofta till mig att inte gå ut, de är rädda att säkerhetsstyrkorna ska ta mig, säger studenten.

Flera andra tamiler jag talar med säger att de är rädda för de ständiga kontroller som nu genomförs, både på gatan och vid räder i folks hem, rädda för att arresteras av polisen, rädda för att anklagas för samröre med terrorstämplade Tamilska tigrarna. Rädda för att bli ännu ett namn på den långa listan över försvunna i Sri Lanka.

Människorättsgrupper säger att rättsläget stadigt försämras, samtidigt som kriget blir allt smutsigare. Tamilska tigrarnas självmordsbombningar drabbar civila, medan regeringssidans styrkor anklagas för kidnappningar och utomrättsliga avrättningar för blotta misstanken om samröre med tigrarna.

60 000 döda
Regeringen säger nu att den tänker besegra Tigrarna militärt. Kriget i Sri Lanka har pågått i decennier och har krävt 60 000 liv.

Vid det här hinduiska templet säger en ung tamil att han har goda vänner också bland majoritetsfolket singaleser. Men, säger han, när Tamilska Tigrarna genomfört någon av sina attacker ser jag att mina singalesiska vänner tänker tyst för sig själva att alla tamiler är terrorister.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".