Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU avvisar regeringens alternativ till torskstopp

Publicerat fredag 31 januari 2003 kl 05.00
Sedan EU-kommissionen förklarat att ett ensidigt svenskt torskfiskestopp skulle strida mot EU:s regler, har regeringen och dess samarbetspartier sagt att de ska ta fram andra förslag som Sverige kan genomföra för att minska trycket på det pressade torsksbeståndet, men EU:s fiskekommissionär Franz Fischler är motståndare inte bara till torskfiskestopp utan till alla ensidiga åtgärder från svensk sida.
Ensidiga svenska åtgärder skulle enligt Franz Fischler inte förbättra torskbestånden, och för att ensidiga åtgärder från ett enskilt land ska kunna motiveras måste landet kunna visa att de har en positiv effekt. Att ha egna fredade zoner eller särskilda svenska regler för vilka redskap som får användas hjälper inte, enligt Fischler, eftersom torsken inte låter sig bindas till något land, den simmar fritt i havet. – Vi får inte glömma att torsken inte har något pass, säger Fischler. Anser att Sverige ska nöja sig EU:s fiskerikommissionär anser i stället att Sverige ska nöja sig med de gemensamma kvoter och återhämtningsprogram för torsken som länderna kring nordsjön och östersön har enats om. – Skulle de mot förmodan inte hjälpa, då får vi komma tillbaka med bättre förslag i framtiden, säger Franz Fischler. I Sverige har miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kritiserat EU-kommissionens och sagt att deras tolkning betyder att enskilda medlemsländer tvingas att exploatera naturresurser, vare sig de vill eller inte. Franz Fischler skrattar avvärjande, men håller med om att medlemsländernas makt är begränsad. Betonar också fiskares rättigheter Franz Fischler betonar också fiskarbefolkningens rättigheter. – Vi kan inte tvinga fiskare att acceptera regler som inte gör någon nytta.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".