Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt dominans av tre på elmarknaden

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 12.00
Svårt för nya elproducenter att ta sig in på elmarknaden.

De tre eljättarna Vattenfall, Fortum och Eon kommer fortsätta att dominera Sveriges elmarknad de närmaste tio-femton åren. Det konstaterar Energimarknadsinspektionen i en ny rapport.

– För nya stora elproducenter finns det relativt små möjligheter att ta sig in på elmarknaden i dag, säger Petra von Schmalensee, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen

Inspektionen har undersökt vilka drivkrafter och hinder som finns för nya investeringar i elproduktion i Sverige.

Inget tyder på ändring
Inget tyder på att situationen som den ser ut i dag kommer att förändras under den närmaste tio-femtonårsperioden. Snarare pekar allt på motsatsen.

Det beror framför allt på att eventuella nya aktörer inte har någon möjlighet att ta sig in på vatten- eller kärnkraftsområdet.

– Vi har ju ett regelverk i dag som säger att det inte är tillåtet att bygga nya kärnkraftverk eller att bygga ut våra nationalälvar. Däremot går det att uppgradera befintliga kärnkraftverk och det lämnar ju inte mycket utrymme för nya aktörer att ta sig in och bli en reell konkurrent till de stora, säger hon.

Kvar blir vindkraften
Kvar blir egentligen bara vindkraften, men att någon ny aktör skulle kunna utmana Vattenfall, Fortum och Eon med vindkraft bedömer Energimarknadsinspektionen som osannolikt.

Petra von Schmalensee liknar dagens elmarknad vid ett oligopol, men ser inga problem med det för tillfället.

Men om det inte kommer in fler aktörer framöver ökar riskerna för otillåtna samarbeten, säger hon.

– Vi tror att den fortsatta utvecklingen av elmarknaden skulle gynnas av att det kom in nya aktörer på markanden.

Vad ska man göra för att uppnå det?

– Vi har i den rapport som vi överlämnar till regeringen i dag föreslagit att man minskar tidsåtgången för tillståndsprocesserna. De behöver bli mer förutsägbara. Sedan tror vi också att om man slår ihop ett antal parallella processer och samordnar dem skulle det effektivisera och sänka tröskeln för nya aktörer att komma in.

Mindre byråkratiskt krångel helt enkelt?

– Ja, så skulle man kunna utrycka det, säger Petra von Schmalensee.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".