Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skola krävs på skadestånd för kränkning

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 12.16
Arrhenius.

Friskolan Raoul Wallenbergskolan i Bromma i Stockholm kommer att betala skadestånd för att personal i tre olika fall kränkt elever. I två fall är det skolans tidigare rektor som kränkt eleverna, enligt barn- och elevombudet Lars Arrhenius.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Man ska som elev känna sig trygg i skolan. Att behöva gå till en skola och utsättas för kränkningar av personer som man ska känna ett stort förtroende för, det är helt oacceptabelt, så får det inte gå till, säger Lars Arrhenius.

– Det är en vuxen och det är rektorn som är ytterst ansvarig på skolan som har utfört det här och det ser jag särskilt allvarligt på, säger Lars Arrhenius.

Skadestånd
Idag krävdes Raoul Wallenbergskolans på sammanlagt 82 000 kronor i skadestånd för att skolans tidigare rektor samt en annan ur personalen vid tre tillfällen för ungefär ett år sen kränkt tre olika elever.

Enligt barn och elevombudet hände följande: En pojke som kastade snöboll, blev inlåst och utskälld, och fick ett hårt slag i ansiktet med öppen hand. Händelsen är också polisanmäld. En annan elev, som pratade i korridoren, blev inlåst, utskälld och fick ett hårt slag på armen av rektorn,

Tidigare dömd
En tredje pojke fick utstå ett grepp runt halsen, ett nackgrepp eller strypgrepp och våldsam behandling misstänktes för att ha stoppat papper i toaletten- som kunde orsaka översvämning.

Den här påstådda kränkningen utfördes av en annan i personalen, som också slutat på skolan. Personen var dömd för flera brott men skolan hade inte kontrollerat personens bakgrund som ska ske enligt en särskild lag.

I Raul Wallenberg skolans huvudentré hänger skolans ledord med stora bokstäver: mod, ärlighet medkänsla och handlingskraft. Ord som rimmar illa med det som nu har hänt erkänner Per Egon Johansson, ägare av International Swedish School AB, som driver Raul Wallenberg skolan.

– I de här fallen som vi nu talar om har det vart elever som provocerat väldigt hårt mot skolan och mot ledningen och det är bara att konstatera att den ledning som vi hade på skolan tidigare har inte klarat av att hantera de här tre situationerna utan gått över gränsen och det är beklagligt, säger han.

Provokativt gäng
Enligt Per Egon Johansson har ett litet gäng pojkar, som när händelserna inträffade gick i sjuan, uppträtt enormt provokativt. Och även om rektorn gått för långt, är vd Per-Egon Johansson inte helt säker på att han kommer att betala ut det skadestånd på 82 000 kronor som elevombudsmannen nu kräver skolan på.

– Risken är att det nu finns elever som tror att det är okej att provocera vuxna i skolan och det tror jag att man måste betänka framöver när man funderar över hanteringen av de här frågorna, säger Per Egon Johansson.

Johanna Sjövall
johann.sjovall@sr.se
Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".