Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare yrkar på maxstraff för dödsmisshandel

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 15.40
Dom i målet kommer 7 januari.

I rättegången om dödsmisshandeln på Kungsholmen i Stockholm i oktober, yrkade åklagaren på fyra års sluten ungdomsvård för fyra sextonåriga pojkar. De ska dömas för mord menar han, eftersom de agerat i samförstånd, och varit likgiltiga för vad våldet kunde leda till.

Advokat Peter Althin som företräder offret, Riccardo Campogianis familj, håller med åklagaren.

– De har lämnat platsen, och inte brytt sig om hur tillståndet var. Jag menar, kanske med större kraft än åklagaren, att likgilitighetsuppsåtet med god marginal är uppfyllt när det gäller huvudpåståendet mord, säger Peter Althin.

– Det man hoppas efteråt är att någon ska ha lärt sig någonting. Det går inte att sparka i huvudet på en liggande person. Alla måste ha förstått att risken var överhängande att utgången blev som den blev.

Åklagaren kan inte visa vem som gjorde vad
Men ingen av de åtalade medger att de faktiskt förstått det. Peter Althin sa att det är ynkligt att de inte tar sitt ansvar. Men åklagaren har inte kunnat visa vem som gjorde vad.

Några oberoende vittnen har sett flera personer sparka Riccardo flera gånger, men de vet inte vilka. Den som pekat ut de åtalade är nära vän till Riccardo.

Bevisen är för svaga, ansåg advokat Björn Sandin, som företräder en av de åtalade.

Samtidigt har Riccardo, enligt rättsläkaren, utsatts för grovt och upprepat våld. Den ende som medgett en spark, företräds av advokat Leif Silbersky.

”Har inte förstått allvaret”
Han beskriver det som hänt som barn inblandade i bråk. De har inte förstått allvaret, och de har inte haft något uppsåt, enligt honom.

– Vi ska diskutera om de har gjort sig skyldiga till brott. Men förbaske mig om vi ska diskutera i termerna mord och mördare. Det är en olycka, det som har skett. Det är olyckligt för alla. Det här målet får inte ta sig sådana proportioner, vilket det har gjort, att man får rubriken mord.

– Tingsrätten har ju i en annan sammansättning prövat frågan att det inte ens en gång räcker för häktning. Hur i rimlighetens namn ska man då kunna kräva att det ska räcka för en fällande dom när materialet är exakt det samma? undrade Leif Silbersky.

Dom i målet kommer 7 januari.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".