Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga nya begränsningar av myndigheters opinionsbildning

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 17.45

Före valet tyckte den borgerliga alliansen att det var ett problem att alltför många myndigheter ägnade sig åt att driva opinion i politiska frågor, något de borde sluta med och i stället ägna sig åt sin egentliga verksamhet. Efter valet tillsatte regeringen en utredning, med uppgift att föreslå vilka myndigheter som kunde avvecklas eller få begränsade möjligheter att vara opinionsbildade. På måndagen var utredningen klar.

– Vi menar att det är viktigt att myndighetsledningar deltar i den allmänna debatten precis som alla andra. Det är viktigt att slå fast.

– I den mån som regeringen vill styra myndigheternas verksamheter och begränsa eller inrikta den opinionsbildning som myndigheten har som uppgift så kan man mycket väl göra det genom de instrument som står till regeringens förfogande i dag, säger utredningens ordförande Yvonne Gustafsson.

Inga allmänna begränsningar
Utredningen föreslår alltså inga allmänna begränsningar av myndigheternas opinionsbildning.

Den tycker att på en glidande och svårdefinierad skala av gränser mellan information och opinionsbildning så ska inte myndigheter vara med när det gäller en politiskt kontroversiell fråga som ”står inför ett avgörande”.

Ordförande Yvonne Gustafsson tog folkomröstning om EU-medlemskapet som exempel på en sådan fråga.

Kritik före valet
Före valet var företrädare för den borgerliga alliansen kritiska mot en del myndigheters sätt att bilda opinion, som de tycker liknar politisk propaganda men utan demokratiska kontrollmöjligheter.

Nuvarande statsrådet Mats Odell, kristdemokrat, som tog emot utredningen på måndagen, var en av dem.

Han får inte något direkt stöd i utredningen för att myndigheters opinionsbildning skulle vara ett stort problem.

”Ganska väntat resultat”
– Vi ska nu granska detta. Jag tycker nog att resultatet är ganska väntat och i huvudsak fungerar detta mycket väl. Sedan saknar jag en del exempel som vi nämnde i valrörelsen i den här genomgången.

– Ett exempel är där Ungdomsstyrelsen pläderar för sänkt rösträttsålder som ju direkt är en fråga för Sveriges riksdag och inte för en statlig myndighet. Jag saknar också andra exempel som fanns med. Men jag är glad över att det i huvudsak tycks fungera bra, säger Mats Odell.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".