Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kommuner avgör skolprivatisering"

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 17.04

Privatiseringen av kommunala skolor har tagit fart. Nästa år kan minst åtta kommunala skolor bli privata, och det kan bli fler. Ett tjugotal ansökningar väntar på svar från Skolverket. Men det är kommunen som till slut avgör, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm som fått in flest ansökningar.

– Det är alltid kommunen som avgör om en verksamhet ska avknoppas eller inte. Skolverket ger bara ett tillstånd för den som har sökt tillstånd att driva skolan. Sedan är det upp till kommunen själv att bestämma sig för om man vill lägga ner den skola man har och låta en annan huvudman ta över den, säger Lotta Edholm.

Aldrig förr har så många ansökningar om att få ta över kommunala skolor kommit in till skolverket, totalt över 50 stycken.

”Avknoppning”
Den nya trenden, kallad avknoppning, satte igång direkt efter valet förra året. De flesta intressenter är från Stockholm, och ofta handlar det om nybildade personalkooperativ, där rektorn och lärarna vill ta över den egna skolan.

Enligt Skolverket är situationen helt ny. Aldrig förr har verket behövt ta ställning till risken att den kommunala skolan försvinner.

Avvaktar
I Stockholm har man stoppat alla beslut som rör avknoppning i väntan på att två pågående utredningar blir klara. Utredarna ska då bland annat svara på två frågor: Vem ska besluta om vilka elever som ska få gå i en avknoppad skola, skolan själv eller kommunen? Och ska den som tar över den kommunala skolan även betala för varumärket?

I länsrätten prövas också frågan om avknoppning är överhuvudtaget laglig. Folkpartiets skolborgarråd i Stockholm Lotta Edholm säger att beslutet i rätten och slutsatserna i utredningarna kan få henne att ändra på sin positiva syn på avknoppning.

– Det kan ju göra det naturligtvis. Det är ju därför vi väljer att avvakta för att vi är lite osäkra på hur lagstiftningen egentligen ska tolkas. För mig är det absolut viktigaste att Ivan Garcia ivan.garcia.@sr.se man har föräldrar och personal bakom sig om man vill göra en avknoppning.

Ivan Garcia
ivan.garcia.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".