Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skuldkrav på a-kassorna förlängs

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 03.00

Arbetslöshetskassorna kommer att få mer tid på sig att betala sina stora skulder till staten. Det kommer regeringen att besluta på onsdagen, säger statssekreterare Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet.

A-kassornas skulder beror bland annat på att många gått ur a-kassorna till följd av de ökade avgifterna det senaste året. Skulderna skulle ha betalats senast vid årsskiftet.

– A-kassorna har ju begärt ett anstånd med den skuld de fortfarande har till statskassan, säger Eva Uddén Sonnegård.

A-kassorna får enligt regeringens beslut på onsdagen det kommande halvåret på sej att betala av hela skulden på 147 miljoner kronor till staten.

Färre medlemmar
En viktig orsak till att skulderna är så stora är att väldigt många medlemmar har lämnat a-kassorna på grund av de höjda avgifter som regeringen infört och dessutom har ersättningsnivåerna sänkts.

Hittills i år har cirka tio procent eller omkring 360 000 av fackets medlemmar lämnat a-kassorna. Många genom att låta bli att betala under tre månaders uppsägning.

A-kassorna som sköts av de olika fackförbunden måste nu kräva sina före detta medlemmar på uteblivna avgifter. Men facken har förbjudits att använda sig av inkassoföretag, eftersom a-kassan anses vara en form av myndighetsutövning.

Nytt system
Regeringen har under hösten gett 250 miljoner kronor till a-kassorna som extra stöd. Samtidigt får regeringen in cirka 9 miljarder kronor mer på de ökade avgifterna till a-kassan i år.

Från 1:a juli nästa år införs ett nytt system där a-kassorna får betala en tredjedel av kostnaden för arbetslösheten från föregående månad, och enligt Eva Uddén Sonnegård kommer det att bli lättare för a-kassorna att beräkna inbetalningarna.

Högre avgifter
De yrkesgrupper som har hög arbetslöshet kommer också att få betala ännu mer. Högst avgifter blir det för musiker, fiskare, livsmedelsarbetare och målare, medan till exempel akademiker i Saco får sänkta avgifter. Eva Uddén Sonnegård anser att det nya systemet kommer att lösa problemen även om massflykten från a-kassan fortsätter.

– A-kassorna kommer inte ha svårt att klara detta, utan det handlar om att beräkna ordentligt och att se till att medlemmarna betalar in sina avgifter. Och med den nya arbetslöshetsavgiften som kommer från 1:a juli nästa år så kommer de här problemen bli betydligt mindre för a-kassorna.

– Då behöver man inte ha detaljkunskap om hur många medlemmar som finns i a-kassan varje månad och den här eftersläpningen på tre månader har därmed inte samma betydelse, säger Eva Uddén Sonnegård.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".