Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare Skandiadirektören friades helt

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 15.56
Peterssons ombud, Torgny Wetterberg kommenterade domen på plats i hovrätten.

På onsdagen, kom domen i Svea hovrätt som helt friar Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson från ansvaret i den uppmärksammade bonusskandalen i Skandia. Gunnar Ek, ansvarig för bolagsbevakningen på Aktiespararna, anser att det är ett problem att ingen utpekats som ansvarig för skandalen.

– Det här är en mycket besvärlig situation. Här har gigantiska utbetalningar av olika bonusar och incitamentsprogram skett utan att någon överhuvudtaget har ansvaret för situationen. Vi kan inte ha det på det här sättet, vi måste ha klart för oss vem som är ansvarig, säger Gunnar Ek vid Aktiespararna.

Och om det inte är vd:n som har haft ansvaret för bonusutbetalningarna, var kan ansvaret då ligga?

– Det finns två nivåer till ovanför vd, styrelsen och aktieägarna. Aktieägarna har på bolagsstämmor inte tagit sådana här beslut.

Därmed bör strålkastarljuset nu åter riktas mot den gamla styrelsen i Skandia, anser Gunnar Ek.

Men det är osannolikt att det kommer att ske.

Drog vd:n inför rätta
I ett tidigt skede av bonusskandalen var bolagets tidigare ordförande Lars Ramqvist misstänkt för brott men utredningen lades ned och åklagaren valde i stället att dra vd:n Lars-Eric Petersson inför rätta.

I tingsrätten dömdes Lars-Eric Petersson till två års fängelse. Tingsrätten gick på åklagaren Christer van der Kwasts linje att Petersson gått bakom ryggen på styrelsen och tagit bort beloppsbegränsningen på bonusprogrammet Wealthbuilder. Därmed rullade stora summor, felaktigt, ur bolaget till direktörer i USA och Storbritannien.

Frias helt
Hovrättens dom i dag friar helt Petersson från ansvaret. Hovrätten underkänner åklagarens resonemang om att Petersson skulle ha rundat styrelsen.

Advokat Torgny Wetterberg, som försvarat Petersson, anser att domen är tydlig och han är kritisk till både åklagaren och Peterssons tidigare arbetsgivare Skandia.

– Man har gått ut och påstått att Lars-Eric Petersson var en skurk i den här granskningsrapporten och ställt sig bakom det och det har ju varit felaktigt. Det har sedan lett till att svensk radio, tv och press har gått ut och sagt att Lars-Eric Petersson är en skurk, fast det har varit felaktigt och att han är oskyldig. Det är naturligtvis den allvarliga missbedömningen man har gjort, säger advokat Torgny Wetterberg.

Om inte Lars-Eric Petersson var den som ansvarade för att taket på bonusarna lyftes, vem hade då ansvaret för det?

– Vår ståndpunkt har hela tiden varit att det var styrelsen som tog bort taket och om jag förstod domen rätt, så är det också vad hovrätten menar.

Stort misslyckande för åklagaren
För åklagarsidan är utslaget i Svea hovrätt ett stort misslyckande. Ännu sju-åtta år efter miljonrullningen i Skandia har ingen dömts för ansvaret.

Överåklagare Christer van der Kwast har avböjt att i dag kommendera domen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".