Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya fiskekvoter besvikelse för forskare

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 16.02
Klicka för grafik

Kvoterna för torsken i Kattegatt sänks med åtta procent jämfört med i år medan kvoten för torskfisket i Nordsjön ökar med elva procent. Det har EU:s ministar med ansvar för fiske enats om. Forskaren Joakim Hjelm som är chef för Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är besviken.

– Jag har inte förstått vad det är för tunga skäl som gör att vi måste höja fisket när vi vet att i hela nordostatlanten är fisketrycket för högt på de allra flesta bestånd.

Internationella havsforskningsrådet, där Joakim Hjelm ingår, har ända sedan 2002 förordat fiskeförbud av torsk i Kattegatt för att säkra beståndet på sikt.

EU-kommissionen föreslog en kompromiss, att kvoten skulle minska med 25 procent, men efter förhandlingar mellan fiskeministrarna blev minskningen bara åtta procent.

Nöjda yrkesfiskare
Henrik Svenberg, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund, säger att hans medlemmar, yrkesfiskarna, i stort sett är nöjda med fiskeministrarnas beslut.
– Jag tror att de ser ljuspunkter i det här beslutet trots att det är en minskning. Det finns beaktanden i ministrarnas beslut som är positiva.

Men yrkesfiskaren Johan Grahn som idag trålar efter kräfta i Kattegatt är emot att minska torskkvoten där överhuvudtaget. Förutom att han kommer förlora ekonomiskt på det så tror han inte att det kommer att rädda några torskar eftersom det betyder att han och hans kollegor kommer kasta tillbaka fler döda torskar i sjön.

– Vi har ett system som fungerar så att vi får fiska efter hela vattnet, efter till exempel kräfta, då blir bifångsten ibland torsk och blir den totala kvoten mindre då får man slänga ner mer.

Dumpning olöst problem i EU
Dumpning, eller utkast av torsk som man får upp när man fiskar efter annan fisk är ett problem som EU inte löst medan till exempel Norge har förbud mot det.

Det är inte första gången som EU beslutar om fiskekvoter som ligger över vad forskarna förordar. Journalisten Isabella Lövin som i boken Tyst Hav granskar EU:s och Sveriges fiskepolitik, tror att orsaken är att Danmark inte vill minska fiskekvoterna.
– Det finns en väldigt stark fiskelobby i många europeiska länder. I Sverige finns det en stark opinion för att rädda torsken, vår vanligaste matfisk. Här finns en stark miljömedvetenhet och det finns tyvärr inte den opinionen på samma sätt i Danmark.

– Det är 27 länder, det ska vara majoritet bland de länderna för att besluta om vår torsk i Kattegatt, så det räcker inte att vi kommer överens med Danmark bara, vilket vore det absolut mest logiska, säger journalisten Isabella Lövin.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".