Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Europa måste satsa mer på utbildning”

Publicerat lördag 1 februari 2003 kl 09.32
Europa står inför ett vägval – länderna måste satsa mer statliga pengar på skola och utbildning istället för att bara lita till näringslivet. Det säger utbildningsminister Thomas Östros med anledning av den mycket kritiska rapporten från EU- EU-kommissionen nyligen om att EU inte ser ut att klara av att bli världens främsta kunskapsbaserade ekonomi fram till 2010. Ett mål som sattes vid mötet i Lissabon.
– Om vi inte får en uppslutning kring den nordiska modellen, i den meningen att vi också gör stora offentliga insatser på utbildning och forskning, kommer Europa inte att klara av sin konkurrenskraft. Nu finns ju insikten hos många men det är ett politiskt vägval som måste göras i många länder. Om EU inte lyckas nå Lissabon-målet vad innebär det för den gemensamma valutan, euron? – Det har ju inga direkta kortsiktiga konsekvenser men satsningar på utbildningar och forskning tror jag på längre sikt är det som avgör ekonomisk tillväxt. Är vi rädda om välståndet i Europa måste det bli mer av satsningar på utbildning och forskning. Enligt EU-kommissionens rapport sackar EU efter USA och andra delar av världen. Det beror på att folk i arbetsför ålder generellt inom EU har för dålig utbildning. För att EU ska bli världens främsta kunskapsbaserade ekonomi fordras att länderna satsar mer på skola, utbildning och forskning. Men dom senaste åren har medlemsländerna istället gett mindre till utbildningsområdet. Målet blir ännu svårare att nå när kandidatländerna kommer med. EU-kommissionen och Sverige har helt olika uppfattningar om vad som bör göras. EU-kommissionen föreslår framför allt, att det är privata företag som ska satsa pengarna. Kommissionen vill att medlemsländerna ska locka företag med skattemässiga fördelar om företagen betalar utrustning, skolor, forskningsenheter, projekt för att göra nya läroplaner och annat. Sveriges utbildningsminister vill istället ha mer statliga satsningar. – Tittar man på hur det ser ut i verkligheten verkar det som om de länder som skaffat sig särskilda avdrag och särskilda stimulanser i allmänhet har näringsliv som investerar mindre i forskning och utveckling än länder som Finland och Sverige som inte har några särskilda insatser, det verkar gå lite åt andra hållet. Jag tror att det viktigaste är starkt offentlig finansierad forskning och utbildning och en god samverkan med näringslivet. Men kommissionen föreslår just skattemässiga fördelar till företag för att öka investeringarna – Jag vet och det är en diskussion som är viktig att ta med de andra länderna.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".