Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandring bidrar till befolkningsökningen

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 12.26
Klicka för grafik.

På nyårsafton beräknas Sverige ha 9 184 000 invånare, enligt Statistiska centralbyrån. Sveriges folkmängd ökar i år med 71 000 personer, mycket beroende på invandringen, som är den högsta som SCB uppmätt hittills. 100 000 personer beräknas komma till Sverige under året.

– Statistiken som vi precis har släppt visar att Sveriges befolkning ökar mycket kraftigt just nu, säger Annika Klintefelt är befolkningsstatistiker på SCB.

– Mycket på grund av den ökade invandringen som vi har till Sverige. Invandringen var väldigt kraftig under 2006, men fortsätter under 2007 att vara lika stor, kanske ännu lite högre.

Förnyad prövning av uppehållstillstånd
Under 2006 berodde den ökade invandringen till Sverige på den tillfälliga asyllag som gällde då och som innebar att asylsökande kunde få förnyad prövning av sina uppehållstillstånd.

Att invandringen ökar under 2007 trots att den tillfälliga asyllagen inte gäller längre beror enligt SCB mycket på en kraftig invandring av irakiska medborgare som kommer hit på grund av skyddsbehov eller som anhöriga.

Nya EU-medborgare som kommer till Sverige för att jobba är också en anledning till befolkningsökningen, säger Annika Klintefelt.

– Utöver det har vi också en kraftigt ökad invandring av rumäner och bulgarer, och även polacker. Det är ju EU-medborgare som kommer hit för att jobba.

Nära 9,2 miljoner svenskar
SCB beräknar att Sverige på nyårsafton kommer att ha 9 184 000 invånare. Jämfört med siffrorna från för ett år sedan är det en ökning med 71 000 personer.

Förutom den ökade invandringen är det också ett högt antal födda och ett stabilt antal dödsfall som gör att befolkningen stadigt ökar. Och det kommer den nog att göra i många år framåt, tror Annika Klintefelt.

– Att Sveriges befolkning kommer att minska tror jag är osannolikt. Däremot kan det bli så att det är fler döda än födda. Att vi inte har ett födelseöverskott längre. Men invandringen kommer nog under en lång period framåt att vara större än utvandringen, det är jag övertygad om.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".