Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sida tar till sig av Riksrevisionens kritik

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 15.47

Nu svarar Sida och regeringen på den kritik som Riksrevisionen kom med tidigare i dag, torsdag. Kritiken handlar om att det finns brister i riktlinjerna när så kallat budgetbistånd betalas ut.

Det är bistånd som går direkt in i fattiga länders budgetar. Sidas tillförordande chef Göran Holmqvist accepterar kritiken och tänker genomföra de förändringar som krävs.

– Jag tror att våra medarbetare som tillsammans med andra biståndsgivare har gjort de här bedömningarna, har varit övertygade att besluten har varit riktiga. Sedan tror jag att de första besluten som togs efter att de nya riktlinjerna kom, de har haft brister i sin utformning och det rättar vi till, säger Göran Holmqvist, tillförordnad chef på Sida.

Lovar ta fram bättre underlag
Sida lovar att följa riksrevisionens kritik och ta fram bättre och klarare underlag för beslut om budgetbistånd. För närvarande är det sex afrikanska länder som får den här typen av bistånd som går direkt in i mottagarlandets budget.

Till detta används cirka fem procent av Sidas bistånd eller 900 miljoner kronor per år.

Enligt Göran Holmqvist visade en stor internationell undersökning förra året att den här typen av bistånd är effektivt. Riksrevisionen har inte granskat effektiviteten.

Kritik för ensidig rapportering
Regeringen kritiseras för att inte ha gett tydliga riktlinjer och inte följt upp hur Sida hanterar budgetstödet och dessutom kritiseras rapporteringen till riksdagen för att vara ensidigt positiv.

– Vi håller på att revidera riktlinjerna och vi kommer att förbättra rapporteringen till riksdagen så att man faktiskt ska kunna förstå vad som motiverar den här biståndsformen så att man kan förstå riskerna med den och vilka effekter den kan få. Rätt använd är det här en biståndsform som kan leda till en effektiv fattigdomsbekämpning, säger statssekreterare Joakim Stymne, ansvarig för biståndsfrågor i regeringen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".