Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Bra med tydlig tidsgräns för sjukskrivna"

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 15.56
Bra förslag för vissa sjuka, anser Mårten Palme.

Regeringens förslag att sjukskrivna ska kunna ta tjänstledigt för att prova ett nytt jobb och ändå behålla sin sjukpenning, får både kritik och beröm. Den som inte är beredd att byta arbete efter sex månader ska enligt förslaget förlora sin sjukpenning.

– Det kommer att få rätt till tjänstledighet för att söka annat arbete, men också för att pröva annat arbete upp till ett år. Det är riktigt unikt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Ta bort tidsbegränsade förtidspensioneringar
Regeringens förslag handlar också om att ta bort tidsbegränsade förtidspensioneringar. Regeringen vill att sjuka antingen ska få sjukpenning i upp till 18 månader eller också förtidspensioneras permanent. På så sätt hoppas man undvika att folk tappas bort i tidsbegränsade förtidspensioneringar som förlängs år efter år.

– Vi måste se till att de som är sjuka, de som behöver en sjukersättning eller förtidspension, får det. De som inte har en arbetsförmåga ska ha en sjukpenning. Men kan man arbeta, har man en arbetsförmåga, då ska man inte vara kvar i sjukpenningen.

”Andra sätt att komma åt fusk”
Men regeringens förslag får kritik. Inger Efraimsson, Försäkringskassans avgående ordförande, tror att de nya reglerna kommer att göra det svårare för de sjuka. Om man vill komma åt fusk, finns det andra sätt som är effektivare menar hon.

– Vad det här handlar om är mer att man använder en sorts tumskruvsmetod, säger Inger Efraimsson.

– Jag tycker också att man, bakvägen, urholkar lagen om anställningsskydd på ett sätt som skapar en väldigt otrygghet hos individer. Och fattiga och otrygga individer tror inte jag rehabiliteras på bästa sätt.

De personer som försäkringskassan bedömer har arbetsförmåga ställs alltså till arbetsmarknadens förfogande och blir av med sjukpenning redan efter sex månader.

Tydligare tidsgränser
Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, tycker att det är bra att tidsgränserna blir tydligare.

– För den här gruppen som har arbetsförmåga och som har en förmåga att ompröva sin situation, är det bättre att ha de här tydligare reglerna, än de ganska godtyckliga regler som fanns förut, där man kunde successivt förlänga de här sjukpenningperioderna.

– Så min gissning är att det får en positiv effekt på rehabiliteringen, säger Mårten Palme.

De nya reglerna väntas träda i kraft 1 juli 2008.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".