Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

van der Kwast riktar kritik mot hovrätten

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 17.52
Christer van der Kwast.

Debatten fortsätter om Svea hovrätts friande dom mot Skandias förre vd Lars-Eric Petersson när det gäller bonusskandalen. I domen pekar hovrätten ut styrelsen som ansvarig, men överåklagare Christer van der Kwast, som drev målet mot Petersson, kritiserar det resonemanget.

– Det är väl ett allmänt intryck av att man menar att styrelsen i form av Ramqvist, Braun, Schörling och andra inte lämnar korrekta uppgifter och då tycker jag att hovrätten borde ha angett på vilka grunder man har den uppfattningen mer tydligt än vad man har gjort i domen.

– Jag tycker att man har tassat kring het gröt och inte talat i klartext och angett ordentliga grunder, för det är en central fråga.

Om det nu var så att ansvaret för miljonrullningen låg på styrelsen, vad ska du göra åt det idag?

– Idag finns inga utsikter att göra någonting. jag har gjort de bedömningarna i början av den här utredningen om det fanns misstankar mot styrelsen, jag har också delgett Ramqvist misstanke i visst avseende.

– Men det höll inte för en närmare prövning. Det fanns ingen saklig grund för att driva saken straffrättsligt. Sen kan ju alla ha synpunkter på deras sätt att hantera styrelsefrågorna.

Ingen har fällts som ansvarig för den här miljonrullningen, vad ska man dra för slutsats av detta?

– Det kommer nog många debattörer att dra olika slutsatser av. På ett allmänt plan kan man väl tycka att det är olyckligt. Men det är inte första gången i världshistorien sånt händer, utan det får man ibland räkna med att den rättsliga hanteringen har sina begränsningar, sen får man föra debatten på andra områden, säger Christer van der Kwast.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".