Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enkät ska hjälpa till att bestämma hyra

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 07.32

Hyresgästföreningen vill införa en ny metod för att bestämma hyrorna i fortsättningen, som kallas systematiserad hyressättning. I en stor enkät ska de boende få säga vad de värderar mest i bostaden.

Så vill man slippa en ny hyreslag med inslag av marknadshyra.

– Vi frågar 12 000 hyreshushåll. Det de svarar motsvarar statistiskt att fråga 300 000 hushåll vad de har för värderingar. De värderingarna är det som kommer att ligga till grund för hur vi ska hyressätta framöver, säger Terje Gunnarsson, ordförande i Stockholm för Hyresgästföreningen.

Institutet för bostadsforskning i Gävle ska göra den här undersökningen om vad de boende värderar. Hyresgästföreningen hoppas att resultatet sedan accepteras av fastighetsägarsidan och kan användas när 2009 års hyror ska förhandlas.

Tillämpas redan på flera håll
Systematiserad hyressättning är en modell som redan tillämpats i bland annat Malmö och Linköping.

Man väger samman hyresgästernas värderingar med bostadens läge och standard. Modellen har kritiserats i Malmö där hyresgäster fått höjningar på 20 procent för att bostaden haft ett bra läge.

Vi vill pröva en egen modell för Stockholm av systematiserad hyressättning, säger Terje Gunnarsson. Och det ska ta lång tid innan en del bostäder kan få högre hyra, en så kallad differentiering.

– Om det ska bli några hyresskillnader, så kommer de kanske vara på så sätt att det för en del blir en liten höjning, och några får lite mer höjning under en tioårsperiod. Då får man den här differentieringen och den här systematiseringen.

Statlig utredning ser över systemet
Det sitter en statlig utredning som ser över det svenska hyressättningssystemet. Hyresgästföreningen bävar för att den ska föreslå mer marknadsanpassad än vad bruksvärdessystemet i dag medger.

Det allra bästa är när parterna själva blir överens, säger Terje Gunnarsson.

– Lagstöd är bra, men det bästa är om vi hittar ett system som kan accepteras av alla parterna på hyresmarknaden, alltså både hyresgästerna, Sabo-företagen och de privata fastighetsägarna.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".