Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsskadade återvänder inte till jobb

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 12.11

Uppdaterad 16:45
Riksrevisionen kritiserar Försäkringskassans arbete med arbetsskadeförsäkringen. En ny granskning visar på dålig kunskap och ett arbete som både är ineffektivt och rättsosäkert.

Men också försäkringens utformning får kritik för att den inte leder folk tillbaka in i arbetslivet och regeringen bör se över systemet, säger riksrevisor Eva Lindström.

”Inga starka incitament”
– Varken för den enskilde eller för arbetsgivaren finns särskilt starka incitament till att förebygga arbetsskador, inte heller incitament för att återvända till arbetslivet. Där tycker vi att det är viktigt att regeringen tittar över hur systemet är utformat, säger Eva Lindström, riksrevisor.

Arbetsskadeförsäkringen finns för att ge ekonomiskt skydd till personer som har skadats i sin yrkesutövning. Den ger rätten att få ersättning motsvarande hela den tidigare inkomsten upp till drygt 300 000 kronor.

Riksrevisionen säger att det nuvarande systemet inte skapar tillräckliga drivkrafter för personer med arbetsskadeersättning att gå tillbaka i arbete och uppmanar regeringen att se över situationen.

Översyn pågår
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson håller med om att det krävs en översyn och säger att en sådan redan pågår.

– På regeringskansliet finns det ett arbete som kommer att presenteras i januari att se till att det finns åtgärder som gör att personer med arbetsskada ska kunna hitta tillbaka till arbetslivet, om inte på full tid så åtminstone på halvtid. Det ska vara utifrån deras möjligheter och det ska vara ekonomiskt intressant för de personerna, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Riksrevisionen riktar också kritik mot Försäkringskassan. Bland annat för att de gör för få kontroller bland dem som har ersättning i arbetsskadeförsäkringen. Anledningen till de få efterkontrollerna är att de flesta personer som har arbetsskadeersättning har det som komplement till sjuk- och aktivitetsersättning, säger Lars Sjöberg, sakkunnig på Försäkringskassan.

Prövas på årsbasis
Sjuk- och aktivitetsersättning prövas oftast på årsbasis och i samband med det kan Försäkringskassan också pröva rätten till arbetsskadeförsäkring.

– De flesta sjuk- och aktivitetsersättningar är korta. Det innebär att frågan om rätt till ersättning kommer upp ganska snart på nytt, säger Lars Sjöberg, sakkunnig på Försäkringskassan.

En stor del av kritiken riktas mot brister i de interna datasystemen. Handläggare använder olika datasystem och måste knappa in uppgifter flera gånger. Det kan handla om väldigt grundläggande saker som ändå är tidsödande, visar Riksrevisionens granskning.

Inga enhetliga system
Förklaringen är att Försäkringskassan tidigare bestod av länsorganisationer som använde olika system och att det ännu inte skapats ett enhetligt system trots att myndigheten centraliserats. Men arbetet pågår, säger Lars Sjöberg.

– Systemutvecklingen sker ständigt och det är något vi jobbar med som är resurs- och kostnadskrävande, men det sker utveckling kontinuerligt, säger Lars Sjöberg, sakkunnig på Försäkringskassan.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".