Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadig ökning av anställda i privat vård

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 03.00
Antalet privatanställda har fördubblats de senaste tio åren, framförallt inom ålderdomshem, gruppboenden och hemtjänst.

De privata vårdföretagen fortsätter att expandera och allt fler vårdbiträden, undersköterskor och läkare är idag privat anställda. Förra året, 2006, var 17 procent av all vårdpersonal anställd inom den privata sektorn, visar nya siffror som NUTEK tagit fram åt Ekot.

Allt tyder på att trenden kommer att förstärkas under de närmaste åren, säger Jörgen Lindell på NUTEK.

– Vi har ju nu lite drygt var sjätte person inom vård och omsorg som jobbar i privata företag och inom fem år kommer antagligen var fjärde person att finnas i privata företag.

”Bra att kunna välja”
År 2006 arbetade 115 000 personer i den privata vården, det innebär att antalet privatanställda fördubblats de senaste tio åren. Det är framförallt inom särskilda boenden som ålderdomshem och gruppboenden och i öppna sociala insatser som hemtjänst som privata företag anställer.

Anna-Karin Eklund är ordförande i Vårdförbundet som framförallt organiserar sjuksköterskor.

– Det är bra utifrån att man har flera arbetsgivare att välja mellan. Man kan bestämma själv vem man vill sälja sin kunskap till.

Även Läkarförbundet ser positivt på utvecklingen. Förbundet har sedan ett par år tillbaka ”starta eget kurser” för sina medlemmar.

Kommunal skeptiskt
Det fackförbund som är mest skeptiskt är Kommunal, som anser att majoriteten av vården ska drivas i offentlig regi.

Kommunal menar att anställda i privata vårdföretag har sämre villkor än de som jobbar i offentlig vård. Ofta saknas kollektivavtal och meddelarfrihet.

– Vi kan se det väldigt tydligt att anställda vågar inte prata. Har man inte meddelarfriheten och vågar ha den här öppenheten som den innebär, både att tala på arbetsplatsen men också kunna förmedla ut hur förhållandena är, då menar jag att man äventyrar kvaliteten, säger Ylva Thörn som är ordförande i Kommunal.

– Man skrämmer man de anställda istället för att se till att anställda bidrar till att utveckla hela verksamheten.

Ingen meddelarfrihet
Även Läkarförbundet och Vårdförbundet är kritiska till att privatanställda många gånger saknar meddelarfrihet.

Under 2004 och 2005 startade ungefär 1 000 nya vårdföretag och allt tyder på att utveckling fortsatt även under 2007 säger Jörgen Lindell på NUTEK.

– De här företagen har haft en god utveckling, det finns inget i det som händer nu som säger att det skulle minska, tvärtom.

– Det är ett ökat intresse företag inom vård och omsorg. Det går bra för de här företagen, säger Jörgen Lindell på NUTEK. 

Johanna Sjövall
Johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".