Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Register för testamente kan hindra brott

Publicerat lördag 22 december 2007 kl 08.00

Nio personer sitter häktade, misstänkta för att med hjälp av förfalskade testamenten, ha lurat till sig 71 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. En tionde, före detta anställd vid Kammarkollegiet, som tros vara nyckelpersonen i bedrägeriet är häktad i sin frånvaro.

Kammarkollegiets generaldirektör Claes Ljung säger att det är svårt att skydda sig mot den typen av brott.

– Hela systemet, vårt system och andra, där man administrerar ekonomiska frågor bygger på att man har full tillit till den personal som handlägger ärendena.

Har ni eller kommer ni att ändra några rutiner?

– Vi har sett över våra rutiner och kommer att se över de ytterliga, självklart.  Jag vill påstå att vi har klara och tydliga rutiner som är säkra.

– Om vi har brottslingar som finns inne i huset, som har till uppgift att handlägga de här ärenden, som i själva verket ägnar sig åt motsatsen, grov kriminell verksamhet, då är det väldigt svårt.

Om en avliden person saknar make eller närmare släktingar och inte har skrivit ett testamente tillfaller egendomen Allmänna arvsfonden. Men om det efter dödsfallet kommer fram ett testamente där någon gör anspråk på arvet så är det Kammarkollegiet som granskar ärendet och avgör var pengarna ska gå.

Den man som nu är häktad i sin frånvaro hade till uppgift att granska sådana handlingar på Kammarkollegiet.

Förslag om register för bättre säkerhet
Redan för två år sedan föreslog den dåvarande generaldirektören för Kammarkollegiet, Anders Eriksson, att man skulle upprätta testamentesregister dit folk lämnar in sina testamenten medan de ännu lever, för undvika att korrekta testamenten försvinner och att falska testamenten kommer till.

Även den nuvarande generaldirektören, Claes Ljung, förordar testamentesregister för att öka säkerheten i systemet.

– Då lämnar man in sitt testamente och då finns det registrerat där. Jag vill inte påstå att det löser alla problem, men det löser en hel del av våra problem, säger Claes Ljung, generaldirektör vid kammarkollegiet.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".