Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omstritt förslag om sjukpeng läggs fram

Publicerat lördag 22 december 2007 kl 03.00

Uppdaterad 14:20
Regeringen står fast vid förslaget att den som varit sjukskriven i minst ett år ska få högst 75 procent av sin lön i ersättning, även om hon har en egen sjukförsäkring genom kollektivavtal, eller skaffar en helt privat sjukförsäkring. Detta enligt ett regeringsförslag som Ekot läst.

Förslaget har varit omstritt under hösten, men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson står fast vid det.

– Det är för att en socialförsäkring kommer alltid att behöva ta hänsyn till människors privata ekonomi. Har man pengar, har man försäkringar, så kan man inte räkna med att få ut lika mycket från staten.

Ut på remiss
Förslaget, som nu ska skickas på remiss, innebär att den som har en privat sjukförsäkring via kollektivavtal inte får ut mer än 75 procent av den vanliga lönen efter ett års sjukdom. För den som får pengar från en sån försäkring sänker staten i stället ersättningen i den statliga sjukpenningen.

Under hösten har det varit oklart om förslaget skulle omfatta såväl sjukförsäkringar som tagits fram genom kollektivavtal, som rent privata försäkringar som en privatperson köper direkt hos ett försäkringsbolag.

Regeringen kompromissat
Frågan om de rent privata sjukförsäkringarna har varit omstridd bland de borgerliga partierna och kompromissen blir att den som redan har en privat försäkring, och fortsätter att betala på den, kan få ut ersättning ifrån den utan att den statliga försäkringen sänks.

Men för den som köper en ny försäkring i framtiden, eller gör förändringar i sin gamla försäkringen, kommer däremot samma regler gälla som för de kollektivavtalade försäkringarna, den statliga ersättningen sänks.

– Det ska inte vara möjligt att försäkra sig över den ersättningsnivå som staten bidrar med. Man kan göra det, men då kommer staten i motsvarande grad att minska sin ersättning, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Opåverkade av kritik
Under hösten har försäkringsbolag och fackliga representanter kritiserat förslaget. Men det har hittills inte påverkat regeringen. Socialförsäkringsministern säger ändå att hon kommer att lyssna till kritiken.

– Det kommer vi att göra nu med remissförfarandet och då kommer alla fackliga organisationer få möjligheten att säga sitt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".