Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kuba: Castro påverkar i bakgrunden

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 04.00
Fidel Castro.

Kubas ledare Fidel Castro har inte visat sig offentligt på 17 månader. Och i ett brev häromdagen skrev han att han inte tänker klamra sig kvar vid makten. Men han skrev också andra saker som tyder på att det inte betyder att han är i färd att dra sig tillbaka.

Strax innan Venezuelas president Hugo Chavez häromdagen inledde Petrocaribes toppmöte på Kuba, så hade han ett två och en halv timmes långt samtal med Fidel Castro.

Samtalet handlade just om Petrocaribe. Det var Castro som gav Chavez idén till den organisationen för tre år sen; genom att sälja venezolansk olja på förmånliga villkor till de karibiska länderna skulle integrationen ökas, enheten mot USA stärkas, men det skulle också ge Kuba en mer aktiv roll i regionen.

Inga foton
Men till skillnad från tidigare sammankomster mellan Castro och Chavez, så publicerades inga fotografier från det här mötet, bara en kort kommuniké.

Enligt kubanska observatörer beror det på att Castro har accepterat att han är såpass sjuk att han aldrig mer kan återta samma roll som tidigare och att nya bilder av en sjuk ledare har mer negativ än positiv effekt på kubanerna.

Men det innebär inte att han tänker dra sig tillbaka från politiken.

Själv stå i spetsen
Kubanska observatörer menar till och med att hans brev häromdagen kan tolkas som att Fidel Castro nu har beslutat att själv stå i spetsen för de strukturella reformer som alla väntar ska genomföras på Kuba under nästa år.

I sitt brev skriver Fidel att det inte är någon lätt väg Kuba står inför: Här krävs lösningar som är mer komplicerade än de som ryms i ett schackspel, och, varnar han, inga detaljer får ignoreras.

Garanten för att allt ska gå rätt till är Fidel Castro själv. Det även om han inte längre har någon formell post inom regeringen.

Berömmer eleven
På samma sätt strävar Castro efter att bibehålla inflytandet över alla de projekt han initierat tillsammans med Hugo Chavez, och fram för allt Petrocaribe.

För även om Fidel Castro inte deltog i Petrocaribes toppmöte, så spelade han en viktig roll bakom kulisserna.

Efter sitt invigningstal fick Hugo Chavez ett meddelande från Castro med beröm för att han talat så väl. Ett budskap från läraren till eleven att han skött sin uppgift som förväntat.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".