Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Näthandel med droger växande problem

Publicerat söndag 23 december 2007 kl 15.55

Polisen behöver hitta nya vägar för att effektivisera spaningen efter droghandel på Internet. Det skriver Länskriminalen i Stockholm i en ny rapport. Näthandeln med droger växer stort och en metod som polisen kan komma att använda sig mer av framöver är provokation; att en polis utger sig för att vilja köpa droger.

Cecilia Fant, är kriminalinspektör vid Rikskriminalen och  arbetar med narkotikaspaning på Internet.

– Det är ingen hemlighet att vi använts oss av provokationer och det är sådant som regleras med hjälp av åklagare, så det är något som vi kommer att fortsätta med i den men det går, säger hon.

Heltidsarbete
På länskriminalen i Stockholm har polismannen Krister Gäfvert i drygt ett halvår arbetat heltid med att kartlägga droghandeln på Internet.

– Cannabis, centralstimulantia, dopingpreparat.

Krister Gäfvert läser rubrikerna från en välbesökt hemsida.

– Tripprapporter är något som är vanligt. Det är när ungdomarna berättar om sitt rus. Man förklarar hur det känns och man rekommenderar olika preparat, säger han.

I en ny rapport skriver länskriminalen i Stockholm att droghandeln på internet växer dag för dag. Hur stort problemet är vet ingen, men projektet med internetspaning som Krister Gäfvert driver har varit framgångsrikt.

Avslöjade
Flera ungdomar, några bara 14-15 år, som suttit hemma på sina tonårsrum och beställt narkotika, har avslöjats. Detsamma gäller flera av dem som står för försäljningen. Men spaningen är krånglig och den tar tid.

– Vi har ett brott som ligger helt öppet ofta. Men vi har ingen gärningsman och vi har inget brottsforum, vi vet inte var personen geografiskt befinner sig. Till skillnad från traditionell spaning där vi har en intressant person, lägenhet eller plats och då försöker då spana på ett brott.

Samarbete
Förutom provokation är god underrättelseinformation och kontinuitet lösningen, tror polisen. Cecilia Fant på Rikskriminalen betonar också vikten av samarbete.

– Det finns så mycket delar på internet som man skulle behöva jobba med, som jag ser det skulle det behövas en bredare satsning, säger Cecilia Fant.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".