Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Orsa avböjer tills vidare nationalpark

Publicerat tisdag 25 december 2007 kl 12.30

100-årsjubileet för Sveriges första nationalparker närmar sig. 1909 utsågs de första och i dag är de 28 stycken spridda över hela landet. Just nu föreslår Naturvårdsverket 13 nya i sin nationalparksplan. Ett av förslagen gäller naturreservatet Koppången i Orsa i Dalarna, men där har man bestämt sig för att avböja.

Man avböjer även om naturen och reservaten är jätteviktiga för kommunen, säger Olle Bylander, kommunekolog i Orsa och Mora kommun.

– För våra kommuner i Orsa och Mora har det ju väldigt stor betydelse för kommunens ekonomi eftersom vi är helt beroende av turismen i det här området.

Lagt på is
Myrkomplexet Koppången på 5 000 hektar är ett av 13 områden som Naturvårdsverket föreslagit ska bli en av Sveriges nya nationalparker de närmsta åren.

Men Orsa har beslutat att vänta. Eftersom man inte kunnat slå fast för bland andra traktens jägare vad förändringen egentligen innebär gällande rättigheter inom området har planen om att Koppången ska bli nationalpark lagts på is.

Man måste ha alla på samma kant för att det ska gå, säger Olle Bylander.

– Det är helt avgörande. Är inte lokalbefolkningen med på ett reservat så blir det bara ett problem när det gäller nyttjande och skötsel av det.

Turistföretag
De flesta naturreservaten i landet ligger i Dalarna kring Orsa och Mora kommun. Här finns 38 reservat och närmare fyra kvadratmil skyddad skog. Att Koppången inte blir nationalpark tycker Jonas Johansson från Orsa är tråkigt.

– Det tycker inte jag alls om. Det vore otroligt skönt för Orsa ur många hänseenden, att sätta Orsa på kartan.

Jonas Johansson är en av dem som just startat ett företag inriktat på att guida turister i den lokala naturen. För svensk välbevarad skog och mark lockar hit många från hela världen, framförallt från Tyskland och Holland.

– De har ju inte tillgång till den tystnaden och stillheten därnere utan de tycker att det är en helt otrolig grej häruppe.

Betydelsefullt
Nere vid Orsasjön ligger Lindänget, ett naturreservat där man observerat runt 240 olika fågelarter genom åren. Olle Bylander ger ett exempel på varför ett naturreservat är betydelsefullt.

– Skulle det inte vara skyddat det här skulle vi antagligen ha en Europaväg ovanför det här. Skyddet av reservatet har inneburit att man fått tänka om när det gäller den nya sträckningen av E 45:an som går förbi här. Man kan ju tänka sig att om det fanns en Europaväg härnere så kanske det inte fanns så mycket fåglar här.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".