Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedgrävda ledningar minskar avbrottsrisk

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 11.41
Montörer gräver ned ledningar i byn Källsjö. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Risken för stora strömavbrott vid oväder har minskat till i vinter. Elbolagens arbete med att gräva ner kablar i jorden har gått snabbare än beräknat och flera områden är nu säkrade. Ingvar Berggren leder arbetet kring Stockaryd i Småland.

– Det har gått mycket bra för vi har haft många maskiner, och mycket folk, säger han.

Om det skulle bli en storm, vad kommer att hända med elen i det här området?

– Ingenting, allt ligger i backen.

Mitt ute i en hage i byn Kallsjö gräver sig elbolagets montörer fram den sista biten. Här i området är nu alla luftledningar ersatta och det krävs andra fel än nerfallna träd för att det ska bli svart i husen.

Eon som drabbades värst av de båda stormarna Gudrun och Pär har beslutat att säkra 17 000 kilometer ledning till 2010. Det mesta grävs ner, men en liten andel är en säkrare typ av isolerad luftledning, och så här långt ligger man till och med före tidsschemat säger informationschefen Jan-Erik Olsson.

– Vi har en ambitiös plan att gräva ned 3600 kilometer ledning varje år och för innevarande år 2007 så ser det ut som att vi skulle klara 4200 kilometer, så vi ligger väl före vår egen plan.

Så det går snabbare än vad ni väntat er?

– Ja, det har gått bättre än vad vi förväntat oss. Den senaste tiden har vi legat på 25 kilometer per dag, säger han.

Även Vattenfall och Fortum ligger enligt egna uppgifter bra till i tidsschemat. Vattenfall har till exempel bara 200 mil kvar av sin första etapp. Och det här innebär att läget är betydligt bättre än tidigare år, även om arbetet inte är klart. På sikt kommer elavbrotten att minska, lovar Jan-Erik Olsson, även om de inte helt försvinner.

– Vi kommer att ha problem med kablar som kan grävas sönder eller andra tekniska problem. Men av en helt annan karaktär och omfattning än vad vi har drabbats av den senaste tiden, säger han.

Det som skyndat på arbetet är det hårda trycket från kunder och myndigheter efter stormarna som gjorde hundratusentals hushåll utan el. Ingemar Petersson bor i den lilla byn Kallsjö. Han var utan el åtta dagar vid senaste stormen, men nu är elkabeln in till byn nedgrävd.

– Man räknar med att vi inte ska få fler strömavbrott.

Vad känner du kring det?

– Det känns bra.

Litar du på att det här kommer att fungera?

– Det måste man göra

Så det känns bra när du ser hur ledningarna grävs ned?

– Ja, det är positivt.

Och även för montören Ingvar Berggren känns det bättre att få gräva ner och förebygga än att tvingas rycka ut när väl stormen slagit till.

– Det är mycket roligare, och så slipper vi att jobba om nätterna sen.

Du kanske får en lugnare vinter?

– Säkert, säger Ingvar Berggren.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".