Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chávez vill skriva om Venezuelas historia

Publicerat onsdag 26 december 2007 kl 12.30

Venezuelas president Hugo Chávez ambition att grunda ett nytt land, ett nytt Venezuela, har tagit sig många uttryck. Han har ändrat nationsvapnet och till och med gett landet ett nytt namn. Nu vill Chávez också skriva om historien.

Det finns de som säger att Hugo Chávez ser sig själv som en inkarnation av Simón Bolívar, den latinamerikanske befrielsehjälten som i början av 1800-talet befriade Venezuela, Colombia, Peru, Ecuador och Bolivia från den spanska kronan.

Det är därför, menar de, han beter sig som en utvald, en gudasänd som står över vanliga mänskliga lagar.

Och nu vill alltså Hugo Chávez också skriva om historien.

Gett order om gravöppning
Han har gett order om att Simón Bolívars marmor-sarkofag som står i kyrkan Nuestra Señora de Santisima Trinidad de Caracas ska öppnas.

Syftet är att bevisa att hjälten inte alls dog av lungtuberkulos i staden Santa Marta på Colombias karibiska kust när han var 47 år gammal år 1830, utan att han i själva verket mördades i en konspiration som USA och den colombianska oligarkin låg bakom.

Hugo Chávez säger att han länge tvivlat på den officiella historieskrivningen.

Men beslutet att på nytt undersöka Bolívars rester tog han först sedan det stora grälet med Colombias president Álvaro Uribe bröt ut, sedan denne tvärt satte punkt för det uppdrag att medla med Farc-gerillan som han tidigare gett Chávez.

Attacker mot Colombias president
Den venezulanske presidentens attacker mot Uribe om att han är hjärtlös, en krigshetsare, en imperialismens springpojke och så vidare, skulle få en nästan episk dimension om han dessutom kunde visa att Uribe i själva verket är arvtagare till befrielsehjälten Bolívars mördare.

Det skulle nästan vara skäl till att bryta förbindelserna med Colombia.

Venezulanska experter, historiker, antropologer och medicinare, som studerat både de historiska dokumenten och resterna av Bolívars kropp, hävdar unisont att Chávez teori är helt befängd och saknar all grund. Men Hugo Chávez är säker på sin sak.

Eller är det så att han behöver en historia som är bättre anpassad till hans eget politiska projekt?

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".