Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friare vårdval kan öka antibiotikaanvändning

Publicerat tisdag 25 december 2007 kl 04.00

Användningen av antibiotika fortsätter att öka i landet, trots varningarna för att det gynnar de motståndskraftiga bakterierna.

Störst är ökningen i Hallands läns landsting som för snart ett år sedan gick över till Vårdval Halland, alltså att patienterna fritt väljer vård. Smittskyddsläkare Mats Erntell är bekymrad.

– Om man räknar på första halvåret har vi haft en ökning i Halland på över elva procent och det är en oerhört kraftig ökning av antibiotikaförskrivningen, efter att den under flera år har minskat. Det är helt fel utveckling och vi har gjort en stor utredning kring detta, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

Användningen ökar
Också i Östergötland och Kronoberg ökar antibiotikaanvändningen mycket, men Halland är hittills det enda landstinget med fritt vårdval. Vid årsskiftet införs det också i Stockholms läns landsting.

Om införandet av Vårdval, ett system där patienter själva fritt får välja vårdgivare leder till en ökad utskrivning av antibiotika, och därmed risk för fler resistenta bakterier, är det inget som politikerna bakom vårdvalsprojektet vill höra. Men frågan är vårdkvaliteten försämras när tillgängligheten ökar.

– En ökad tillgänglighet är alldeles säkert en orsak till ökad förskrivning och ökad tillgänglighet är ett mål för alla landsting i Sverige.

– Det leder nog till att man i större utsträckning tar emot patienterna om man ringer och har infektionsbesvär, än vad det var tidigare. Vi kan alltså inte i analyserna enbart peka på att vårdvalet skulle vara orsaken, för det finns så många andra faktorer som talar emot det.

Konkurrens möjlig orsak
Nu ska man i Halland göra en närmare undersökning av varför läkarna plötsligt har skrivit ut mer antibiotika, särskilt till barn, och de läkare som redan har fått frågan har också funderat på om det kan vara konkurrensen om patienterna som ligger bakom.

– Vissa antyder att systemet skulle inbjuda till att man skulle skriva mer för att behålla sin patient, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".