Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kooperativa hyresrätter för 40-talister

Publicerat onsdag 26 december 2007 kl 02.00

Samtidigt som många kommunala bostadsbolag, det som kallas allmännyttan, är på väg att förlora många lägenheter, som blir bostadsrätter, så återlanserar Familjebostäder i Stockholm den kooperativa hyresrätten - 46 lägenheter i centrala Hammarby sjöstad.

Ett boende utan spekulation, säger Familjebostäders vd Bosse Sundling.

– Där du egentligen inte kan göra dig någon vinst på ditt boende, säger han.

Jag har hört uttrycket spekulationsfritt boende?

– Det är ett mycket bra uttryck.

Och det gäller här?

– Ja, det gäller här.

Det är en mycket begränsad kontantinsats till Familjebostäders kooperativa hyresrätter. Bara 3 000 kronor per kvadratmeter. Det blir drygt 200 000 kronor för en tvåa. En bostadsrätt i området kostar tio gånger så mycket. Insatsen till kooperativet får man tillbaka om man flyttar och insatsen är ett pris som ligger fast.

Det blir en del kollektiva lösningar också i det här kooperativet som är klart för inflyttning om tre till fyra månader, en gemensam matsal, gym och hobbyrum. Man ska ha fyllt 40 år för att få bo här. Familjebostäder talar om ett boende med social kvalitet i andra halvan av livet.

Stort intresse
– Jag tror att man är intresserad av ett vidgat kontaktnät, att inte vara ensam i sitt boende och att kunna gå ner i en lokal och träffa andra, titta på tv, läsa en bok eller bara umgås. Jag tror att det i allt större utsträckning kommer att vara sådant som människor eftersträvar, säger Bosse Sundling.

Intresset för det nya kooperativet i Hammarby sjöstad har varit mycket stort. Det här är något som 40-talisterna efterfrågar på ett helt annat sätt än tidigare generationer, säger Bosse Sundling.

Nu är Familjebostäder är ett av de få kommunala bolag i landet som satsar på kooperativ hyresrätt. De andra stora bolagen i Stockholm, Svenska bostäder och Stockholmshem har ingen satsning här.

”Något vi kanske ska satsa på”
Att den här kooperativa satsningen kommer just när hyresrätten är pressad från olika håll, och säljs till bostadsrätter, tycker Bosse Sundling inte är så märkligt.

– Det pratas om att man ska ha olika upplåtelseformer och då är det här en alldeles utomordentlig form att jobba med, något slags mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Det kan vara något som vi kanske ska satsa mer på, säger Bosse Sundling, vd Familjebostäder i Stockholm.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".