Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Okunskap om äldres mediciner

Publicerat onsdag 26 december 2007 kl 12.30

Sekretess leder till förvirring om vilka läkemedel äldre använder och det gör att de utsätts för livsfara när de läggs in akut. Det visar en studie gjord på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna.

Tre av fyra patienter använde fler mediciner än vad de kunde uppge på akuten. Per Oscarsson som är överläkare på medicinens akut i Huddinge hade inte väntat sig det resultatet.

– Jag blev personligen förvånad. Självklart förstår man att det är avvikelser men jag hade kanske trott 20-30 procent av fallen skulle ha avvikelser, men nu visade det sig att 75 procent hade det.

Forskarna har under en period fått tillstånd att granska Apotekets sekretessbelagda läkemedelsförteckning för att se vad patienterna tagit ut för mediciner och sedan jämfört registret med vad patienterna uppger på akuten.

Register visar andra uppgifter
I snitt uppgav patienterna att de tog sju olika preparat, Apotekets register visade att de använde nio olika läkemedel.

Enligt överläkare Per Oscarsson kan förvirring om vad patienten tar för mediciner leda till att man sätter in preparat som motverkar det de redan står på.

– Det här är väldigt viktiga uppgifter för att oss att få fram. För läkemedel är väldigt verksamma och det kan bli tokigheter, att vi sätter in preparat som kolliderar med något de redan står på, vilket då kan vara både patientsäkerhetshotande och leda till att vi sätter igång stora utredningar i onödan.

Vad kan hända?

– Läkemedlen är våra verktyg att behandla patienterna med och de är många gånger väldigt verksamma och vet vi då inte vad patienter har för preparat kan det orsaka dödsfall i värsta fall.

Äldre minns inte sina mediciner
En patient som fördes till akuten var i behov av blodtransfusion, men stod på ett läkemedel som kan orsaka blödningar.

Något som läkarna inte kände till och enligt överläkare Per Oscarsson är det vanligt att äldre patienter har svårt att komma ihåg vad de tar för mediciner, men Apotekets läkemedelsförteckning över uthämtade mediciner har läkare inte tillgång till.

– Det är ju ett register som är väl skyddat av sekretesslag, vilket omöjliggör att vi i normala fall har tillgång till det.

Den här sekretesslagen är då egentligen en lag som skadar och till och med dödar?

– Ja, det kan man faktiskt säga, säger överläkare Per Oscarsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".