Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare strykas ur Kronofogdens register

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 12.10

Uppdaterad 16:45
I vår kan en ny lag träda i kraft som gör att den som oförskyllt hamnar i Kronofogdens register ska kunna tas bort ur det.

Stefan Pettersson, chef för kronfogdemyndighetens betalningsföreläggandeenhet i Visby, välkomnar den lagändring som den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton tagit initiativ till och som kan antas av riksdagen i vår.

– Ett exempel kan vara fordonsskatten. Man hävdar att man inte har fått en räkning, man finns inte på den adressen länge, man har kanske glömt att ändra sin folkbokföringsadress eller annat som gör att man inte får räkningen i handen. Efter att en påminnelse har förfallit och skulden inte har betalats har i det det här fallet Vägverket möjlighet att skicka skulden direkt till kronofogden för verkställighet. Och då hamnar man ju i registret. Jag tycker att den nu föreslagna lagändringen är bra, säger han.

Över 5 000 klagomål
Hittills i år har Kronofogdemyndighetens rättelseteam i Visby fått in 5 300 klagomål från svenskar som anser att de oskyldigt hamnat i kronofogdens register.

Uppgifterna i registret går inte att ta bort i de flesta fallen, trots att till exempel Vägverket eller Radiotjänst intygar att de gjort fel, som skickat skuldärendet till Kronofogden.

Kvar i tre år
Uppgifterna ligger kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen och hindrar den som har en betalningsanmärkning att ta ett lån, hyra en bil eller skaffa ett telefonabonnemang.

Om lagen kommer att kunna användas retroaktivt så att de som redan drabbats ska kunna tas bort ur registret är osäkert, enligt det kronofogdekontor i Visby, som hanterar alla rättelser. De vet ännu inte hur lagen kommer att utformas.

Ändring på väg
Riksdagsmannen och folkpartisten Carl B Hamilton har tagit initiativet till lagändringen.

– Vad vi kan göra är att ändra lagen så snabbt som möjligt. Tills lagen är ändrad i riksdagen, hoppas jag att de som har att tillämpa lagen i domstolar och länsstyrelser och på andra ställen, uppmärksammar att det nu läggs förslag om förändringar och att de avstår från att tillämpa lagen på ett sådant sätt att det skapar ytterligare svårigheter och obehag för de som har drabbats. De är helt oskyldiga, säger Carl B Hamilton.

Anna-Karin Ivarsson
anna_karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".