Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghanistans regering maktlös inför opiumhandeln

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 14.39
Trots att odling av och handel med opium varit förbjudet i över ett år svarar Afghanistan fortfarande för tre fjärdedelar av världens opium, som är råvaran till heroin. Regeringen i Kabul verkar maktlös inför den lönsamma handlen med opium.
Ett drogfritt Afghanistan före det här året slut. Mirvais Yasini är chef för den afghanska regeringens antinarkotika-byrå, och han säger alla de rätta sakerna, om vikten av kraftfulla regeringsinsatser och internationellt samarbete. Men en färsk FN-rapport visar att mycket små framsteg nåtts i kampen mot Afghanistans roll som världens största opiumproducent. Den nya FN-rapporten beskriver en komplicerad opiummarknad, med optioner och krediter, där opium utgör valutan i en högt utvecklad ”opium-ekonomi”. Intäkterna från opiumhanteringen var förra året över 10 miljarder kronor, enligt FN-rapporten. Det mesta av pengarna hamnar i fickorna på krigsherrar och internationella drogsyndikat. Men också för de enskilda bönderna är opiumframställningen lönsam. Och många av de som sysselsätts i opiumframställningen är kvinnor, barn och flyktingar. Mirwais Yasini i regeringen håller med FN-rapporten om att det är vitkigt att hjälpa bönderna med alternativa grödor. Men han säger att rika länder i Väst, där det mesta av heroinet härifrån hamnar, också måste försöka minska efterfrågan.
Nils Horner, Kabul
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".