Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tveksamhet inför USA:s bevis mot Irak

Publicerat onsdag 5 februari 2003 kl 22.42
I FN:s säkerhetsråd la USA:s utrikesminister Colin Powell fram information som han anser bevisar Iraks fortsatta brott mot FN:s resolutioner om avrustning och förstörelse av masförstörelsevapen. Men alla länder i rådet drog inte samma slutsatser som USA av de amerikanska bevisen.
Resolution 1441 från i höstas gav Irak en sista sista chans och hittills har Irak inte tagit den chansen, sa Colin Powell, när han inför säkerhetsrådet presenterade en lång rad vittnesuppgifter. Det var ljudupptagningar och satellitbilder, som USA anser tydligt visar att Bagdadregimen fortsätter att bryta mot FN:s resolutioner, bland annat genom att gömma undan bevis från FN:s vapeninspektörer. Powell talade också om att Irak fortfarande har tillgång till, och så sent som i december försökte köpa, komponenter för massförstörelsevapen. Powells redogörelse betecknades här i USA som kraftfull och mer detaljerad än väntat, och tros kunna påverka en tveksam amerikansk opinion, men kritiska länder i säkerhetsrådet blev knappast omvända. Iraks FN-ambassadör Mohammed Aldouri avfärdade som väntat Powells genomgång, och sa att den innehöll en rad osanningaroch förfalskade så kallade bevis. – Det står klart att Powells redogörelse inte åstadkom det USA ville, sa Aldouri, och pekade på att majoriteten av länderna i säkerhetsrådet efter rapporten gav sitt tydliga stöd för fortsatta vapeninspektioner. Även om Aldouri undvek att kommentera att samma länder krävde mer samarbete från Iraks sida, så hade han en poäng, för inget av de 15 länderna tycktes ändra åsikt. Frankrike, ett av de länder som hårdast markerat krigslinjen, ansåg att redogörelsen idag än tydligare visade på behovet av vapeninspektioner och fransmännen föreslog att fler inspektörer ska sättas in.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".